Elsők között hívhatott le direkt brüsszeli forrást kutatás-fejlesztésre, és 100 000 euró támogatást nyert egyik legizgalmasabb projektjére a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

A cég szakemberei 2016 nyaráig azt vizsgálják, hogyan lehetséges az űrhajósok csontpótlásos kezelése a világűrben. A projekt eredményei hosszútávon komoly előrelépést jelenthetnek a csontritkulás elleni harcban – olvasható a nyeromagyarok.eu portálon.

Az egykori Vas- és Fémipari Kutató Intézet környékén Kelenföldön több világszínvonalú kutatás folyik. Magyarország legnagyobb és legsikeresebb alkalmazott kutatási intézménye, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. kísérletei éppen itt zajlanak, kimagaslóan jó nyerési rátájuknak köszönhetően jelentős részben uniós forrásokból.

Eredményességük azért is példaértékű, mert a 2014-2020-as pályázati időszakban Magyarország már nem részesül újonnan csatlakozott tagállamként semmilyen előnyben. A magyar pályázóknak a legnagyobb német, francia, angol kutatóintézetekkel kell megküzdenünk a támogatásokért.

A tavaly elindított Horizont 2020 a tagországok között fog össze minden kutatás-fejlesztésre szánt támogatást. A Bay Zoltán Kft. már azzal is büszkélkedhet, hogy Magyarországon elsőként hívhatott le közvetlen brüsszeli forrásokat ebből a keretprogramból.

Egyik legizgalmasabb, 100 000 euróval támogatott aktuális projektjükben Dr. Balázsi Csaba vezetésével tanulmányt készítenek 2016 nyarára arról, milyen módszerrel lehetne kezelni az űrhajósok csontritkulását már a súlytalanság állapotában, a világűrben is.

Egy-egy űrutazás során akár 1-2 százalékot is veszíthet egy űrhajós a csonttömegéből havonta. A feladatunk olyan csontpótló anyagok fejlesztése, amelyek az űrhajósok különösen súlyos csontritkulás problémáira is megoldást nyújtanak. Kalcium-foszfát alapú anyagokkal kísérletezünk, amelyek por, granulátum, vattaszerű anyag, valamint vitaminok formájában helyi kezeléssel elősegíthetik a csontosodást. Ajánlásainkat tanulmányban foglaljuk majd össze – mondja a kutatás vezetője.

– A nyeromagyarok.eu oldalon – mottónkhoz híven: „Az ember a siker mögött” – olyan direkt brüsszeli pályázatokon nyertes, részben/egészben már megvalósult projekteket és azok megvalósítóit mutatjuk be, amelyek motiválhatják a további pályázókat. A nyeromagyarok.eu oldal havonta 6-8 történettel bővül – mondta Kiss Antal, a honlapot is üzemeltető Magyar Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója a KamaraOnline-nak adott interjúban.