Ötszázan kerülnek utcára a Tesco áruházlánctól, a márciusban bejelentett csoportos leépítésben ennyien nem vállaltak, illetve nem kaptak új állásajánlatot a cégtől.

A tavasszal bejelentett nagyszabású vállalati átszervezésben a korábbi ígéretek ellenére nem sikerült minden dolgozónak másik munkakört vagy elfogadható fizetést felajánlani – tudta meg a Magyar Idők a vállalat belső köreiből.

A 2700 érintettből az ötszáz dolgozó többsége azért távozik az áruházlánctól, mivel a nekik felajánlott új feladatkörökben sokkal több felelősséget róttak volna rájuk, a korábbiaknál kevesebb pénzért. Akadtak olyanok is, akiknek az átszervezésben fel sem ajánlottak új munkát.

Mindez amiatt érdekes, mert az egyébként súlyos munkaerőhiánytól szenvedő multilánc márciusban jelentette be, hogy egy hároméves átalakítási folyamat utolsó részeként története eddigi legnagyobb átszervezését hajtja végre az idén.

Az utóbbi másfél évben több költségtakarékossági intézkedésen átesett Tesco 112 hipermarketében a korábbi három vezetői szintből mostanra egyet hagytak meg: egy központba szervezték a munkaügyekkel kapcsolatos feladatokat, vagyis például boltvezetőknek, osztályvezetőknek, középvezetői szinten foglalkoztatott munkavállalóknak szüntették meg az alkalmazását

 – Az a célunk, hogy az érintetteknek találjunk más munkakört. Hiszen egyébként is munkaerőt keresünk – nyilatkozta Pálinkás Zsolt, a Tesco-Globál Áruházak Zrt. vezetője május elején az Index.hu-nak, hangsúlyozva, az átszervezés nem jelent elbocsátásokat, mert arra törekszenek, hogy minél kevesebben távozzanak az áruházakból.

Azt is jelezte, megkezdték az egyeztetéseket a szakszervezetekkel is, hogy több olyan lehetőséget tudjanak felajánlani a dolgozóknak, amely megfelel az érintettek képességeinek. A cégvezető kiemelte, nem a munkatársaktól válnak meg, csupán munkaköröket szüntetnek meg.

Ehhez képest a Magyar Idők úgy értesült, a csoportos létszámleépítésben a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) két áruházi képviselőjét is utcára tenné a vállalat, holott az ő feladataik nem szűnnek meg.