Közel háromszázan várják a szavazatokat és a zsűri döntését az Erste Higgy Magadban! pályázatán, ahol társadalmilag hasznos projektek kaphatják meg az induláshoz vagy a továbbfejlődéshez szükséges anyagi támogatást és szakmai segítséget. Magyarország legszélesebb körű társadalmilag hasznos vállalkozásokat támogató pályázatán mindenki indulhatott elképzelésével.

Túlszárnyalta az előzetes várakozásokat az Erste Higgy Magadban! pályázatán indulók száma: összesen 289 olyan magánszemély, kisvállalkozás és alapítvány várja a szavazatokat és a zsűri döntését, amely szerepvállalásával, termékeivel és szolgáltatásaival pozitív társadalmi hatást érne el. Több mint ezren kezdték el a pályázatok kitöltését és mintegy hatszázan jutottak el az adatlap teljeskörű kitöltéséig.

Az erstehiggymagadban.hu honlapra azok a társadalmilag hasznosnak ítélt pályázatok kerülhettek ki, vagyis azok kaptak esélyt a támogatás elnyerésére, amelyeket a zsűri előzetesen megvalósíthatónak és fenntarthatónak vélt. Három pályázat nyerhet majd összesen tízmillió forintot: a közönségszavazás nyertese mellett a zsűri két további projektet választ, amelyek az anyagi mellett ennél talán még fontosabb szakmai segítséget is kapnak terveik megvalósításához.

„Egy társadalmi vállalkozás számára a szakértői támogatás az anyagiaknál is nagyobb segítséget jelenthet, mert nehéz eljutni addig a készültségi szintig, hogy a továbbfejlődéshez már valóban csak a tőke hiányozzon. A fenntartható modellek kiépítése azt is jelenti, hogy hátrányokkal, rászorultsággal küzdők életminőségét javító szervezetek képesek legyenek piaci alapú hitelt is felvenni, vagyis egy bank számára is vonzó ügyféllé válni” – mondta Jelasity Radován az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a pályázóknak tartott inkubációs napon. Az Erste Bank székházában a jelentkezők most ahhoz is segítséget kaptak, hogyan hirdessék saját kezdeményezésüket, hogy nagyobb esélyük legyen a pályázat közönségdíjának elnyerésére.

Az Erste Bank mindennapi banki működésének részévé kívánja tenni az eddig a pénzintézetek érdeklődésének homlokterébe nem került társadalmi vállalkozások és induló cégek segítését, inkubációját. A bank ez év elején indította el Magyarországon a kifejezetten társadalmi vállalkozásokat segítő Seeds (Social Enterprise Establishment and Development) programját, amelyben az esélyegyenlőséget növelő, a rászorulók életminőségének javítását célzó több tucatnyi szervezet kapott és kap folyamatos szakértői támogatást ahhoz, hogy megállja a helyét az üzleti világban. A tapasztalatok kedvezőek, hiszen olyan szervezetek tudtak kiteljesedni a program során mint az autistákat foglalkoztató Kockacsoki, az anyukabarát budapesti kávézó a HelloAnyu! és az InDaHouse közösségi tér és mentorálási programcsalád.

Az ősszel útjára indított Erste Higgy Magadban! pályázat során az ötleteknek semmi sem szabott határt, magánszemélyek és szervezetek ugyanúgy feltölthették elképzeléseiket, egyetlen kérdőív kitöltésével elindulhattak a megmérettetésen. A december közepéig tartó szavazáson 126 magánszemély és 163 szervezet – alapítvány és vállalkozás – tervei versenyeznek egymással. A legtöbb pályázat közvetlenül hátrányos helyzetűeknek nyújtana segítséget, de közel ugyanennyien szeretnének társadalmi célokat szolgáló vállalkozásuk beindításához támogatást kapni, de számtalan művészeti és oktatási projektet is segíthetnek szavazatikkal az erstehiggymagadban.hu honlap látogatói.