Leminősítette Szaúd-Arábia – a világ legnagyobb nyersolajtermelője – államadós-osztályzatait a Standard & Poor’s.

A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban bejelentette, hogy a devizában és helyi valutában kibocsátott szaúdi államadósság besorolásait „A mínusz/A-2”-re rontotta az eddigi „A plusz/A-1”-ről. A szuverén devizaadósság „A mínusz” besorolása két fokozattal rosszabb az eddigi „A plusz”-nál, és az elsőrendű „A” kategória alsó szélét jelenti. Az új osztályzatok kilátása stabil.

A Standard & Poor’s a leminősítés indoklásában kiemelte, hogy nemrégiben hozzávetőleg 20 dollárral csökkentette a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta 2016-2019 közötti átlagos árfolyamára adott előrejelzését. A hitelminősítő új prognózisa szerint a Brent hordója az idén átlagosan 40 dollár lesz, majd 2018-ig fokozatosan 50 dollárra emelkedik, és várhatóan a későbbi időszakban ezen a szinten marad.

Az S&P londoni elemzői kiemelték azt is, hogy a nyersolaj világpiaci árfolyama az azonnali és a határidős kötésekre egyaránt 70 százalékkal alacsonyabb, mint 2014 közepén, amikor az árfolyam süllyedni kezdett.

A Standard & Poor’s felidézi, hogy amikor legutóbb – tavaly októberben – felülvizsgálta és szintén leminősítette Szaúd-Arábia szuverén adósosztályzatait, 2016-ra még 55 dolláros, 2018-ra 70 dolláros Brent-átlaggal számolt.