Ha Teherán nem avatkozik többé más országok belügyeibe, akkor Rijád kész helyreállítani a diplomáciai kapcsolatokat, amelyeket vasárnap szakított meg.

Abdalla al-Muallimi, Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete New Yorkban újságírókkal közölte: a vahhábita királyság keményen dolgozik azért, hogy Szíriában és Jemenben béke legyen. Al-Muallimi azután találkozott újságírókkal, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban ítélte el Rijád teheráni nagykövetsége elleni támadást. 

Rijádban a szombaton (másik 46 elítélttel) kivégzett síita főpap testvére, Mohammed al-Nimr a Yahoo Newsnak Szaúd-Arábiából adott telefoninterjújában az amerikai elnököt hibáztatta a történtekért. Úgy vélte, Barack Obama nem vetette be minden befolyását a szaúdi kormánynál annak érdekében, hogy megakadályozza a síita főpap kivégzését.

„Az amerikai kormányzat egyáltalán nem ajánlott fel segítséget, jóllehet, tisztában volt azzal, milyen veszélyei és következményei lesznek e kivégzésnek” – fogalmazott Mohammed al-Nimr.

Azt is mondta, hogy egyértelműen kérték az amerikai elnököt, járjon közben Nimr al-Nimr sejk megmentése érdekében, ő maga személyesen is járt a szaúdi amerikai konzulnál, hogy adjon ki egy, a halálos ítéletet elítélő nyilatkozatot.

Politikai elemzők szerint a két ország nem törekszik egymás közötti háborúra, mert tisztában vannak azzal, hogy azzal lángba borítanák a térséget. A feszültség enyhítésére Oroszország közvetítői szerepet ajánlott fel, de érdemi választ egyik féltől sem kapott.