Angol, kanadai, görög, olasz, kínai és brazil tapasztalatokat is felhasznál az Állami Számvevőszék ahhoz, hogy 2024-ben korrupciómentes olimpiát rendezhessen Magyarország.

Újabb állomásához érkezik jövő tavasszal a 2024-es magyar olimpiai pályázat ügye. A jövő év elején több olyan ország számvevői érkeznek Budapestre, ahol az utóbbi másfél évtized alatt nyári vagy téli olimpiát rendeztek.

– A szakmai eszmecserén fontos ismeretekhez juthatnak a magyar szakemberek – mondta a Magyar Időknek Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Az egyeztetésen a külföldi számvevők arról adnak majd átfogó tájékoztatást, miként ellenőrizték a hazájukban megtartott ötkarikás játékok szabályszerűségét, és adott esetben hogyan leplezték le a visszaéléseket.

– A hatalmas sportesemény megrendezése tulajdonképpen közpénzből finanszírozott építkezések és vásárlások egybefüggő sorozata – mutatott rá Domokos László, hozzátéve: jó előre meg kell határozni azokat az ellenőrző módszereket és megoldásokat, amelyekkel a legalacsonyabbra szorítható a korrupció kockázata.

A nemzetközi – így például angol, kanadai, görög, olasz, kínai és brazil – tapasztalatok ebben segítik majd az Állami Számvevőszéket.