Enyhén romlott a fizetési morál Magyarországon a vállalati és lakossági ügyfelek körében egyaránt az EOS nemzetközi pénzügyi szolgáltató idei felmérése szerint.

A magyarországi ügyfelek a számlák 75 százalékát fizetik pontosan, ez két százalékponttal marad el a tavalyi eredménytől. A magyarországi vállalatoknál a számlák átlagos fizetési határideje a tavalyi 31 napról 38 napra emelkedett. A fizetési határidők a lakossági szektorban átlagosan 25-ről 30 napra, a vállalati szektorban pedig 33 napról 41 napra nőttek – derül ki az EOS közleményéből.

Az ügyfelek 2016-ban a számlák 26 százalékát fizették késedelmesen, vagy egyáltalán nem egyenlítették ki, ami szintén enyhén negatív változás a tavaly elért 23 százalékhoz képest, azonban megegyezik a kelet-európai átlaggal. A késedelmes fizetések és nemfizetések hátterében a vállalati szektor megkérdezett szereplői szerint likviditási problémák, illetve a cégek saját ügyfeleinek nemfizetése áll. A magánszemélyek hasonló esetekben leggyakrabban az eladósodottságra, a ideiglenes fizetésképtelenségre és a munkanélküliségre hivatkoznak – ismertették. 

A közlemény idézi Thummerer Pétert, az EOS Faktor Zrt. és az EOS KSI Kft. ügyvezető igazgatóját, aki szerint a vállalatok reagálnak a romló fizetési tendenciákra, és keresik a lehetőséget, hogy pénzforgalmukat stabilizálják, ugyanis 44 százalékra emelkedett azoknak a cégeknek az aránya, akik külső partnerekhez szervezték ki a kintlévőség-kezelést.

Az eredményekből az is kiderül, hogy töretlen a magyar vállalkozások optimizmusa, tavalyhoz hasonlóan idén is a megkérdezettek 42 százaléka számít a fizetési magatartás javulására a következendő két évben, ami jelentősen a kelet-európai átlag felett van.

Az EOS-csoport egyike a világ vezető nemzetközi pénzügyi szolgáltatóinak, több mint 8500 munkavállalót foglalkoztat és húszezer ügyféllel rendelkezik. A vállalat 180 országban van jelen partnerhálózatán keresztül, közvetlenül pedig 26 országban működtet leányvállalatokat. Ügyfélkörében főleg a banki- és biztosítási szektor, a közművek, a telekommunikációs piac szereplői, valamint IT-vállalatok vannak.

Az EOS fizetési szokásokat vizsgáló idei elemzését a TNS Infratest piackutató intézettel közösen végezte. Magyarország már negyedik alkalommal vett részt a felmérésben, amelyben 14 ország mintegy 2800 pénzügyi szakértőjét kérdezték meg az egyes országok vállalati és magánszemély ügyfeleinek fizetési szokásairól. (MTI)