A számlabekötési kötelezettséggel kapcsolatos határidőket és teendőket az RSM Hungary gyűjtötte egy csokorba.

A két hét múlva élesedő NAV számlabekötési kötelezettség részleteivel sok vállalkozás és vállalkozó nincs tisztában, pedig a 100 000 forint feletti áfát tartalmazó cég (adóalany) felé kiállított számlák adatait július 1-től valós időben jelenteni kell az adóhatóság felé.

A NAV adatbekötéshez előzetes regisztrációra van szükség – az adóhatóság ily módon tudja biztosítani az adatközlési adatokhoz való hozzáférés biztonságát –, és hétfőtől lesz elérhető az a felület, amely az éles regisztrációt biztosítja. Így a több tízezer érintettnek innentől lesz lehetősége a kötelező regisztráció megoldására. Elindul majd a NAV online számlázórendszere is, miközben technikai módosításokra is sor kerül az – egyelőre tesztüzemben működő – adatjelentési rendszerben.

A következő két hétben jelenleg előrelátható határidőket és teendőket gyűjtötte egy csokorba friss bejegyzésében az RSM Hungary, amelyek érintik a kézi számlát kiállítók, a NAV online számlázóprogramját használni tervezők, és az adatbekötést számlázóprogramból megoldók körét is.

A valós idejű számlaadat-szolgáltatás éles bevezetéséig már csak néhány nap van hátra, a NAV a napokban kiadott tájékoztatások alapján szinte az utolsó percekben is tervez módosításokat. Az alábbiakra lehet számítani a következő napokban…

Június 14. – Elindult az online-számla 0.15 verziója

Egyszerűbb regisztráció, csoportos adóalanyiság regisztrációjának rendezése, több elsődleges felhasználó beállításának lehetősége, megismételt (javított) adatszolgáltatás elsődleges felhasználó általi jóváhagyása – mindezek bekerültek a NAV új online-számla verziójába.

Június 18. – Elindul a regisztráció az „éles” online számlaadat-szolgáltatásra

Az eddigi teszt NAV regisztrációt követően immár az éles felületen minden jelentésre kötelezett adóalanynak meg kell csinálnia a NAV regisztrációt június 30-ig. A teszt-rendszer és az „éles” rendszer párhuzamosan fut egymás mellett. Az éles regisztráció során megkapott technikai azonosító és adatkulcsok segítségével tokent már lehet igényelni (ezzel tesztelni lehet az adatkapcsolatot), de a számla xml-ket csak július 1-től fogadja be a rendszer.

Június 25. – Elindul a NAV ingyenes online számlázórendszere

Ezen a számlázófelületen olyan vállalkozások tudnak számlát kibocsátani, akik nem rendelkeznek adatszolgáltatásra alkalmas számlázószoftverrel és külső adatszolgáltatási modult (pl. www.connectax.hu ) sem szereztek be.

Június 29. – Elindul az online számlarendszer 0.16 verziója

Az új verzió lehetővé teszi az előrenyomtatott nyomtatvány (számlatömbök) használatával kibocsátott számlák   manuális rögzítését. A jogszabály szerint az adózó kötelezettsége:

100 000 és 499 999 forint áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 5 naptári napon belül, illetve

500 000 forintot elérő vagy meghaladó áthárított áfa esetén a számlakibocsátástól számítottan 1 naptári napon belül adatot szolgáltatni.

Július 1. 0 óra – Elindul az éles adatszolgáltatás…

A NAV álláspontja szerint nem tervezi sem a szabályozás élesítésének elhalasztását, sem az általános „bírságmentes” időszak bevezetését. Fontos, hogy az adatszolgáltatás magyar idő szerint július 1-jén 0 órakor indul. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a számla kiállítása külföldön történik, akkor – időzónától függően – az adatszolgáltatást akár már helyi idő szerint június 30-án kell elindítani.