Országszerte több mint háromszáz helyszínen, 700 vállalkozás részvételével rendezik meg a különböző szakmákat bemutató Szakmák éjszakáját pénteken, több mint 4000 programon vehetnek részt az érdeklődő fiatalok és felnőttek – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Odrobina László hozzátette: a Szegedi Szakképzési Centrum kezdeményezésére indult programot az NGM emelte országos szintre. Az este 6-tól 10-ig tartó, ingyenes programok során az érdeklődők a legkülönbözőbb szakmákkal ismerkedhetnek meg, például legorobotokat programozhatnak, hegeszthetnek, de lesz autóalkatrész-felismerés, nyomdaipari bemutató és stílustanácsadás is.

Elmondta azt is, hogy elsősorban a pályaválasztás előtt álló, 7. és 8. osztályos diákokat várnak, de a rendezvény középiskolások és felnőttek számára is izgalmas élményt nyújt.

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár (képünkön balra, fotó: Botár Gergely/kormany.hu) elmondta, bizonyos területeken komoly munkaerőhiány is fellépett. Sokat kell tenni azért, hogy minél több diák válasszon szakmát – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: a gazdaság munkaerő-igényét csak egy jól működő szakképzési rendszer tudja biztosítani, ezért alakították át a rendszert tavaly. A minisztérium tervei szerint a szakképzési centrumok a szakmák oktatásán túl általános képzési centrum jelleggel is működnek majd, itt lehetőség lesz idegen nyelv tanulására, vagy életpálya tanácsadást kérni.

A Szakmák éjszakájáról, helyszínekről, programokról a www.szakmakejszakaja.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

MTI