Az Európai Bizottság 2016. december 5. és 9. között első alkalommal rendezi meg a Szakmai Készségek Európai Hetét, amelynek keretében arra szeretné ösztönzi a résztvevőket, hogy fedezzék fel, használják és szakképzés útján fejlesszék tehetségüket és képességeiket.

A Szakmai Készségek Európai Hetén a bizottság színvonalas kezdeményezéseket mutat be a szakképzés területén, hogy végső soron felvértezze az embereket azokkal a készségekkel, amelyekre a gyorsan változó munkaerőpiacon szükségük van. Több mint 750 eseményre kerül sor Európa-szerte (a 28 tagállamban, az EFTA-országokban és az uniós tagjelölt országokban), ami jól mutatja, milyen döntő szerepet tölt be a szakképzés a készségek, a foglalkoztatás, az innováció és a versenyképesség előmozdításában. Az események felsorolása országok szerinti bontásban megtalálható az interneten.

Az európai szintű események között szerepel egy Európai Szakképzési Üzleti Fórum, egy felnőttkompetenciákkal foglalkozó konferencia, A Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége képviselőinek találkozója, a szakképzési kutatóközösség fóruma, a szakképzési, illetve szakmai felsőoktatási szolgáltatók fóruma, valamint az ágazati szakképzettség-fejlesztési szövetségek és tanácsok fóruma. A hét lezárásaként többek között sor fog kerülni a különböző szakképzési kategóriákban a kiválóságot és minőséget elismerő díjak átadására, valamint az uniós és nemzeti finanszírozásban részesült kiemelkedő projektek bemutatására.

A bizottság arra bíztatta az érintetteket Európa-szerte, hogy a szóban forgó időszakban szervezzenek rendezvényeket és tevékenységeket, például nyílt napokat, sikeres szakképzési programokat népszerűsítő vagy egyéb figyelemfelkeltő tevékenységeket – amilyenek például az alábbiak.

  • Idén Münsterben kerül megrendezésre (záróünnepség 2016. december 10.) 130 kisiparos szakma részvételével a szövetségi szinten a német kisiparosok szövetsége, a Zentralverband des Deutschen Handwerks (ZDH), illetve minden évben egy másik szakmai kamara által közösen megrendezett németországi kisiparosok versenye (Leistungswettbewerb des Deutschen Handwerks). A rendezvény alkalmat nyújt a vállalatoknál folyó munkahelyi képzések bemutatására, a kézműves szakmák népszerűsítésére, a képzési szolgáltatások megismertetésére és a tehetséges kézművesek szakmai karrierjének támogatására Összesen mintegy 3000 fiatal indul évente a versenyen, amelyből megközelítőleg 800 kap lehetőséget arra, hogy a tartományi szintű versenyek győzteseként országos szinten összemérje a tudását.
  • A tallinni észt Archimedes Alapítvány által szervezett fotó-, blog- és esszéverseny szakképzésben részt vevő diákok számára: „Mobilitás: Európába és vissza” (2016. október 31. –november 15.). A szóban forgó versenyt évente megrendezik Észtországban a szakképzésben részt vevő diákok számára. A verseny, amely a szakmai gyakorlattal kapcsolatos történeteken, blogokon és fotókon keresztül kívánja szemléltetni a szakképzés kiválóságát, egyre népszerűbbé vált. A szakképzéssel kapcsolatos történeteket kiadványsorozatba rendezték és közzétették az Archimedes Alapítvány blogján és a Delfi hírportálon. Az idei évben az iskolai oktatás és a felnőttképzés területén is indul verseny.
  • A Fédération Wallonie-Bruxelles, a Chambre Enseignement des bassins de Huy-Waremme et de Liège és a Cité des métiers de Liège által szervezett „Orient’Actions” (2016. október 1. –december 20.) A rendezvények célja, hogy a kisgyermekek felfedezhessék a vállalatok és a vállalkozás világát és többet megtudjanak az ezekkel kapcsolatos szakmákról. Ennek a középiskolai tárgyválasztás szempontjából van jelentősége. A kiindulási ötlet az, hogy ha pozitív képet kapnak a fizikai munkáról, akkor pozitív döntést tudnak majd hozni. Ennek egyik megvalósítási formája például a vállalkozásoknál tett látogatás.
  • See Inside Manufacturing az oxfordi MINI gyárban – BMW Group UK, Oxford, Egyesült Királyság (2016. december 8.). Az oxfordi MINI gyár december 8-án megnyitja kapuit az iskolaigazgatók és karrier-tanácsadók előtt, amelynek keretében meg lehet majd tekinteni a gyártóüzemet, valamint a helyi képzési központot. A MINI jelenlegi gyakornokai fognak betekintést adni tanulószerződéses gyakorlati képzésükbe, valamint körbevezetni a vendégeket a gyárban. A cél, hogy megváltozzon az emberekben kialakult kép és betekintést nyerjenek az Egyesült Királyság sikeres gyártóágazatába, valamint többet megtudjanak a BMW-csoport sikeres tanulószerződéses gyakorlati képzési rendszereiről az Egyesült Királyságban.