Több mint 40 cég csatlakozott a hét végén az Európai Szakképzési Szövetséghez, amelynek tagjai összesen 140 ezer fiatal szakmai képzését segítik.

Az új tagok a szakmai képzésekért felelős miniszterek rigai tanácskozásán csatlakoztak a szövetséghez; többen közülük konkrét felajánlást is tettek. Az Adecco – részben a partnervállalatainál – 2017-ig 5000 fiatal számára biztosít gyakorlati képzést, részben. Az AXA 2018-ig 20 ezer fiatalnak kínál munkalehetőséget: 10 ezer főt határozott idejű szerződéssel foglalkoztat majd, emellett 10 ezer főnek fizetett gyakornoki lehetőséget kínál. A BMW 1500, a Safran 2-3 ezer fiatal szakmai képzését vállalja évente; a Capita az idén 500 főt vár szakmai programjaiba. A CSR Europe a hálózatához csatlakozott cégek képzéseihez nyújt támogatást, amivel 2017 végéig 50 ezer fiatalnak nyújt lehetőséget minőségi szakmai képzésre.

A fentieken túl csatlakozott a szövetséghez a Bertelsmann, a Saica és a Verallia Saint-Gobain is. Az európai szociális partnerek közül négy nemzeti pedagógus-szakszervezet és egy francia energetikai szakszervezettől is tett felajánlást.

A 2013 júliusában létrehozott szövetséghez már 26 uniós tagállam csatlakozott; a programban részt vevő cégek, illetve szociális partnerek ezidáig 84 felajánlást tettek.