Home Vállalkozás Munkaviszony létesítése és megszüntetése: szükség van-e munkajogászra?

Munkaviszony létesítése és megszüntetése: szükség van-e munkajogászra?

0

Munkaviszony létesítésekor munkajogász bevonása elsősorban a vezetői munkaszerződések elkészítésében szükséges, munkaviszony megszüntetésekor viszont minden alkalommal javasolt a szakképzett jogásszal való előzetes konzultáció.

Munkaviszony létesítésekor munkajogász bevonása elsősorban a vezetői munkaszerződések elkészítésében szükséges. Ezen munkatársak esetében ugyanis speciális és személyre szabott versenytilalmi, titoktartási, szerzői jogi és felmondási rendelkezéseket kell alkalmazni. Egy részletesen szabályozott munkaszerződéssel nagyon sok későbbi konfliktust lehet megelőzni.

Ezzel szemben a beosztottak esetében azt javasoljuk, hogy a munkaszerződés ne legyen túlságosan részletes, pár oldalas szerződés elegendő. Minden egyéb rendelkezést (gépkocsi és mobil használat, utazási költségtérítési, adatvédelem stb.) külön szabályzatokban érdemes rögzíteni, mivel ezeket a munkáltató egyoldalúan módosíthatja, míg a munkaszerződés módosításhoz mindkét fél hozzájárulása szükséges. Fontos, hogy a szabályzatok társaságra szabottak legyenek, ugyanakkor az adott jogszabályoknak megfeleljenek. Érdemes ezeket olyan szakemberrel megíratni vagy átnézetni, aki kellő tapasztalattal rendelkezik az esetleges kockázatokat illetően.

Munkaviszony megszüntetésekor mindig javasoljuk szakképzett jogász előzetes bevonását. A megszüntetést ugyanis elő kell készíteni, át kell nézni az eddig keletkezett iratokat, esetleges írásbeli figyelmeztetéseket, és alaposan meg kell vizsgálni, hogy a munkáltató által javasolt indok jogszerűnek tekintendő-e. Ennek megfelelően a felmondást megelőző írásbeli figyelmeztetést is fontos jogásszal egyeztetni. Egy elhamarkodott felmondás, amelyet a munkavállaló sikeresen megtámadhat a bíróságon jelentős anyagi kárt tud okozni a munkáltatónak, arról nem beszélve, hogy ronthatja annak megítélését a többi munkavállaló között.