Home Pénzügyek Mi a faktorálás lényege?

Mi a faktorálás lényege?

0

Azoknak a vállalatoknak, akik nehezen jutnak banki hitelhez, akik folyamatos forgóeszköz finanszírozást igényelnek, vagy bővülni szeretnének, a faktorálás lehet az ideális megoldás. Megmutatjuk, mi a faktoring finanszírozás, avagy faktorálás lényege, és hogy mely helyzetekben miért előnyös.

A faktoring ügylet során a termelő/szolgáltató vállalat számára a faktor cég előleg folyósításával finanszírozza meg a vevővel szemben keletkezett, de csak később esedékes követeléseit. A termelő/szolgáltató kiállítja a számláit, a faktoráló cég (a faktor) pedig megelőlegezi a számlák bruttó értékének akár 90%-át. A faktorálás, egy gyakori, hosszú múltra visszatekintő pénzügyi művelet, amelynek egyik legnagyobb előnye, hogy megoldást jelent a vállalkozások likviditási problémájára.

A faktoring, mint szolgáltatás

A faktoring egy olyan szolgáltatás, amely könnyed és rugalmas lehetőség a vállalatfinanszírozásra, és amely szinte minden vállalat számára elérhető. Kifejezetten nagy segítség lehet ez a szolgáltatás a kereskedelem, az építőipar, a szállítmányozás és az egészségügy területén tevékenykedők számára, hiszen itt a vevői halasztott fizetési rendszerből fakadóan gyakrabban fordulnak elő likviditási problémák. Ez azt jelenti, hogy a tőke túl nagy része kerül lekötésre tartós időtartamra és a vállalkozás nem tudja határidőre teljesíteni a vállalt kötelezettségeit, mert nem tudja a lekötött eszközöket időben pénzzé tenni.

A faktorálás lényege

A faktoring a gyorsasága miatt igen hatékony megoldás a fent említett problémák áthidalására, hiszen adott esetben a faktor cég (szerződést követően) már 24 órán belül ki tudja fizetni a számlákat, ezzel azonnali megoldást kínálva a cash flow kiegyensúlyozatlanságára. A faktor cég számára elsősorban nem a követeléseket eladó cég pénzügyi megbízhatósága lényeges, hanem sokkal inkább ügyfelei fizetőképessége.

Ez komoly előnyt jelent a banki hitelezéshez képest. Ráadásul e finanszírozási forma igénybevételéhez tárgyi fedezetre sincs szükség, így azok számára is alternatívát jelent, akik méretük vagy a vállalkozás múltja miatt nehezen jutnának banki hitelhez. Ide sorolhatók például a hitelfedezet nélkül induló cégek is, amelyekre különösen jellemző, hogy fejlődésüknek, valamint versenyképességüknek a likviditási nehézségek szabnak határt.

A faktoring előnyei

A faktoráló cég az azonnali készpénzen kívül még számos más előnyt is kínál ügyfeleinek. Rengeteg terhet vesz le egy cég vezetőjének válláról azzal, hogy nyilvántartja és kezeli a követeléseket. Ezen felül hatékony védelmet jelent az adósok fizetési késései és mulasztásai ellen. A faktorálás történhet alkalmi ügyletként, vagy folyamatosan, hosszabb időn keresztül. Utóbbi esetben tudja igazán elősegíteni, hogy a likviditási helyzet hosszú távon is optimálisan alakuljon. A faktorálással kezelhetőbbé válnak a szállítói kötelezettségek, a bevételek előre, napra pontosan tervezhetővé válnak, és nagy könnyebbséget jelent, hogy a tulajdonos és az üzletvezető válláról lekerül a folyamatos újratervezgetés terhe.