Home Gazdaság Megoldást jelenthet-e a faktoring a hitelfedezet nélküli, kezdő vállalkozásoknak?

Megoldást jelenthet-e a faktoring a hitelfedezet nélküli, kezdő vállalkozásoknak?

0

Egy induló vállalkozás számos nagy kihívással szembesül. Kockázatot jelentenek például a nem tervezett költségek, jelentkezhetnek likviditási gondok és számolni kell a finanszírozási nehézségekkel is, ha a vállalkozás hitel fedezet nélkül indul. A faktoring az egyik első lépés lehet a stabil, hatékony és tervezhető működés kialakítása felé vezető úton.

Az induló vállalkozások problémája

Sok új vállalkozás néz farkasszemet azzal a kettősséggel, hogy tőkehiányos, de mivel nem hitelképes, a banktól nem kap kölcsönt. A kezdetekkor ráadásul az is hatványozottan nehezítheti a fejlődést és az előrehaladást, hogy gyakran túl sokáig kell várni a számlák ellenértékének megérkezésére, miközben meg kellene vásárolni az újabb teljesítésekhez szükséges forgóeszközöket.

Megoldás a hitelfedezet nélkül induló vállalkozás számára

A faktoring azért jelent ésszerű és hatékony megoldást ebben a helyzetben, mert az azonnal felszabaduló likviditással egyszerűen növelhető a versenyképesség. A kezdő vállalkozás számára rendkívül rövid idő alatt, akár 24 órán belül hozzáférhetővé válik számlái bruttó értékének 90 százaléka. Ez gyors és egyszerű megoldás lehet a nehéz helyzetekre, versenyképes költségek mellett. A faktoring, a bankhitellel szemben a kezdő vállalkozások számára is elérhető. A szolgáltatás igénybevétele nem igényel tárgyi fedezetet, hiszen itt az elbíráláskor elsősorban nem a hiteligénylőt minősítik, hanem ügyfeleinek hitelképességét vizsgálják. A procedúra nem igényel hosszú minősítési és szerződéskötési folyamatot, sokkal kevésbé hosszadalmas és bürokratikus, mint egy banki hitel igénylése.

A faktoring lehet a fejlődés záloga

A vállalat tehát szükség esetén azonnal pénzhez jut, mellyel lehetőséget kap az átmeneti likviditási nehézségek kezelésére, ki tudja fizetni lejárt kötelezettségeit és adott esetben be tudja szerezni a legszükségesebb forgóeszközöket. A faktoring minden olyan cég számára hasznos finanszírozási eszköz, ahol a szállítás/szolgáltatás teljesítménye és a pénzügyi teljesítés időben elválik. A kései/nem fizetésből fakadó kockázat és veszteség csökkentésére a hitelbiztosítással kombinált faktorálás kínál lehetőséget.

További előny, hogy mivel a faktoring-finanszírozás a számla értékével arányos és mivel rugalmasan követi a forgalom változását, valamint az üzleti ciklusokat, így nem szab határt az induló vállalkozás növekedésének sem. Sőt, rengeteg terhet vesz le az üzletvezetők válláról azzal, hogy a szolgáltatás keretében a faktoringcég elvégzi a megjelölt vevőkre vonatkozó objektív értékeléseket, amelyek nagy segítséget nyújthatnak a későbbi döntések meghozatala során. Az is könnyebbséget jelent, hogy a bevételek kiszámíthatóbbá válnak, előre, napra pontosan lehet tervezni velük. Ha egy cég a faktoring mellett dönt, akkor születik egy adás-vételi szerződés. Ezt követően a követelés eladását és vásárlását is meg kell jeleníteni a könyvekben.

A faktoring finanszírozás jó megoldás lehet akár a kereskedelem, az építőipar, a szállítmányozás vagy az egészségügy területén hitelfedezet nélkül induló vállalkozások számára. Az ezzel foglalkozó vállalkozások testreszabott, egyéni megoldásokra adnak ajánlatot, széleskörű szolgáltatásokat nyújtanak és hosszú távú együttműködés kialakítására törekednek.