Can Dündar bebörtönzött török újságíró, Musztafa Dzsemilev száműzött krími tatár vezető, a jazidik jogaikért küzdő Nadia Murad Basee és Lamiya Aji Bashar, valamint Ilham Tohti bebörtönzött ujgur érdekvédő a Szaharov-díj idei jelöltjei.

A gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként járó díj nyertesét októberben választják ki.

Can Dündar bebörtönzött török újságíró

Can Dündara a török Cumhuriyet napilap volt főszerkesztője, akit 2015 novemberében tartóztattak le, miután az újságban felvételeket jelentettek meg arról, ahogy a török titkosszolgálat fegyvereket csempész és ad át a szíriai felkelőknek. Az újságírót öt év és tíz hónap börtönre ítélték, amiért államtitkokat hozott napvilágra. Can Dündara jelenleg száműzetésben él, fellebbez az ítélet ellen. Ő a baloldali, a zöldpárti és az EFDD frakció jelöltje.

Musztafa Dzsemilev száműzött krími tatár vezető

Musztafa Dzsemilev, a krími tatárok Medzsliszének (a tatár parlament) volt elnöke és volt ukrán parlamenti képviselő fél évszázada küzd az emberi és kisebbségi jogok védelméért. Dzsemilev féléves volt, amikor a családját a többi krími tatárral együtt deportálták Ázsiába, ahonnan csak 45 évvel később tudott visszatérni. Miután Oroszország annektálta a Krím félszigetet, az emberi jogi aktivista ismét nem léphet be a területre. Ő a néppárti és a konzervatív-reformer frakció jelöltje.

A jazidik jogaikért küzdő Nadia Murad Basee és Lamiya Aji Bashar

A jazidik jogaikért küzdő és az Iszlám Állam áldozatait segítő Nadia Murad Basee és Lamiya Aji Bashar az észak-iraki Kocho faluból származnak, ahol 2014 nyarán mészárlást és tömeges kivégzéseket hajtott végre a dzsihádista szervezet, a nőket és gyermekeket pedig elhurcolták és szexuális munkára kényszerítették. Nadia Murad Basee a jazidi népirtás elismeréséért is küzd. Őket a szocialista frakció jelölte a díjra, illetve Nadia Murad Basee a liberális frakció jelöltje is.

Ilham Tohti bebörtönzött ujgur érdekvédő

Az ujgur közösség jogaiért küzdő aktivista Ilham Tohti a Kínai Népköztársaságban tölti életfogytiglan tartó börtönbüntetését. Szeparatizmus vádjával ítélték el, mert társalapítója az Ujgur Online weboldalnak, amely az ujgur közösség és a kínaiak közötti megértést segíti. Őt 43 képviselő jelölte a díjra.

A Szaharov-díj

A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben. A díjat 1988-ban alapították, és azokat a személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele, akik vagy amelyek az emberi és alapvető jogok védelme érdekében munkálkodnak. A Szaharov-díjra a parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A jelöltek közül a külügyi és a fejlesztési szakbizottságok választják ki október 11-én a három döntőst, akik közül október 27-én az EP elnöke és a frakcióvezetők választják ki a díjazottat.

Tavaly a díjat Raif Badawi bebörtönzött szaúd-arábiai emberi jogi aktivista kapta, akit azért tüntetett ki emberi jogi díjával a Parlament, mert a gondolat- és véleményszabadságért küzdött Szaúd-Arábiában.