Az MNB összesen közel 40 millió forint bírságot szabott ki az MKB-ra és a bankhoz tartozó autófinanszírozó társaságokra az általuk elkövetett jogsértések miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó csoportvizsgálatot folytatott le az MKB Bank Zrt.-nél, illetve leányvállalatainál, az MKB-Euroleasing Zrt.-nél, az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt.-nél és az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt.-nél. A felügyelet a 2012 január elsejétől 2015 június végéig terjedő időszakot tekintette át, azaz alapvetően az MKB szanálásáról szóló döntést megelőző gyakorlatot.

A felügyeleti vizsgálat a bank pénzügyi tevékenysége kapcsán az értékvesztés kalkulációja és elszámolása, az ügylet,- ügyfél- és partnerminősítés szabályozása, az átstrukturált hitelek nyilvántartása, a kitettségek besorolása, a fedezetértékelés, illetve a fedezetek nyilvántartása és a monitoring területén tárt fel problémákat. Hiányosságokat állapított meg az MNB emellett az MKB követelésértékesítése, a felügyeleti adatszolgáltatás minősége, az ügyfél-átvilágítás, a megbízott pénzváltó ügynökök tevékenységének banki általi ellenőrzése, a szavatoló tőke és a tőkemegfelelés, a tőkekövetelmény számítás, a tőketervezés, valamint a vállalatirányítás területén is.

Az autófinanszírozási leányvállalatok esetében szintén az értékvesztés kalkulációja és elszámolása (s mindezek belső szabályozottsága), a hitelezés belső folyamati rendje, a számvitel, valamint a pénzmosás elleni tevékenység területén merültek fel jogszabálysértések. A feltárt jogsértések miatt az MNB az MKB Bank kapcsán 34,7 millió, az MKB-Euroleasing Autóhitel és az MKB-Euroleasing Autólízing számára 1,5-1,5 millió, az MKB-Euroleasing esetében pedig 1,4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, egyúttal kötelezte a társaságokat a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

A korábbi időszakra vonatkozó, ám a felügyeleti vizsgálat nyomán most napvilágra került – a csoport belső folyamatainak elégtelensége miatti – problémák is ismételten rámutatnak arra: szükség volt arra, hogy az MKB Bank szanálási eljárása során átalakítsák, javítsák a bank működését – zárul az MNB közleménye.