A svájci kormány aktiválta a személyek szabad mozgásáról szóló, országa és az EU közötti szerződés védzáradékát. Ennek értelmében korlátozza a Bulgáriából és Romániából érkező munkavállalók belépését az országba.

Az EU és Svájc között érvényben lévő szerződés értelmében az uniós országok állampolgárai megkötések nélkül vállalhatnak munkát és telepedhetnek le az alpesi országban.

A megállapodás ugyanakkor tartalmaz egy olyan záradékot, mely lehetővé teszi Svájc számára, hogy egyoldalúan és korlátozott ideig kvótákat vezessen be bizonyos feltételek mellett – írja a Krónika.

A bolgár és román munkavállalók a szabad mozgásról szóló megállapodás átmeneti időszakának vége, 2016 június 1-je óta rendelkeznek teljes körű mozgásszabadsággal az EU-n belül.

A Svájcban dolgozó bolgár és román állampolgárok leginkább idényjellegű munkákat vállalnak. 2016-ban mintegy 3300-an vándoroltak ki Svájcba Romániából és Bulgáriából, ami kétszerese a 2015-ös adatnak.

Ez pont ellenkező tendenciát mutat a Svájcba az EU más tagországaiból kivándorlók számához képest. Közleményben adott hangot sajnálatának a svájci döntéssel kapcsolatban a bukaresti külügyminisztérium.