Közel húszéves, ideiglenesnek mondott szerződések alapján használják az állami területeket az erdőgazdaságok, hektáronként pedig csupán 50-70 forintot fizetnek az államnak.

Súlyos hiányosságokat találtak az Állami Számvevőszék ellenőrei az állami erdőgazdaságoknál. A vizsgált 22 társaság mindegyikénél szabálytalan vagyonkezelést tártak fel, két esetben a bűncselekmény gyanúja is felmerült, ezért az ügyeket az ÁSZ átadta az illetékes nyomozó hatóságnak – írja a Magyar Idők.

Az ellenőrzés a 2009 és a 2014 első fél éve között eltelt időszakra terjedt ki. A jelentések összesen 12 társaságot érintenek, 10 esetben a vizsgálat még folyamatban van. A legnagyobb gond az erdőgazdaságok mérlegeivel volt, a kimutatás ugyanis egyetlen esetben sem mutatott valós képet, a társaságok nem tüntették fel a kezelt vagyonelemeket és azok értékét. Annak ellenére, hogy ezzel súlyosan megsértették a számviteli törvényben foglalt előírásokat, a könyvvizsgálók egyszer sem kifogásolták a beszámolókat.

Az ÁSZ ezért bejelentést tett a Magyar Könyvvizsgálói Kamaránál is, amely azóta több esetben is fegyelmi eljárás indított. A mérleg mellett a vagyonnyilvántartás is átláthatatlan volt, a leltár ugyanis nem tartalmazta a kezelt eszközök nettó és bruttó értékét, és az értékben bekövetkezett egyéb változásokat sem tüntették fel.