A Paks II. beruházás ütemterv szerint halad, az új blokkok határidőre elkészülnek, minden reális esély megvan arra, hogy 2026-ban, illetve 2027-ben az új termelő egységek belépjenek a rendszerbe és részt vegyenek a magyar energiatermelésben.

A paksi berugházással kapcsolatban az idei év kiemelt feladatai között van a Paks II. létesítési engedélykérelmének beadása – mondta Süli János, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős ügyvezető miniszter magyar újságíróknak Szocsiban, miután a Roszatom vezetőivel áttekintették a Paks II. beruházás elmúlt időszakban végzett munkáit, és az idei év súlyponti feladatait.

A munka nagyságrendjének érzékeltetésére elmondta: a szükséges dokumentáció, a csatolt mellékletekkel együtt eléri a háromszázezer oldalt. Az új blokkok engedélyezésen túl jelentős feladat még a felvonulási létesítmények építésének megkezdése, mintegy nyolcvan létesítményt építenek. Az objektumok tervezése, engedélyezése, a kivitelezői szerződések megkötése zajlik – tette hozzá.

Süli János kiemelte, a magyar-orosz megállapodás alapján az építők részére szállást, iskolát, óvodát kell építeni, egészségügyi ellátását kell biztosítani. Kifejtette, itt is a tervezés és előkészítés folyik, szeretnék elérni, hogy az atomerőmű építéséhez jövőre érkező dolgozók megfelelő elhelyezést és ellátását kapjanak.

A miniszter elmondta azt is, hogy a GE Hungary Kft.-vel a turbina szállításra kötött szerződés megvalósítása szigorú ütemterv szerint halad, a turbinatender nyertese arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb magyar hányad jelenjen majd meg a beszállításban.

Süli János fontosnak mondta az atomenergia, a paksi bővítés társadalmi elfogadtatását. Magyarországon átlagosan 30 százalék az import aránya az áramfelhasználásban, de az idén március 2-án a behozatal 48 százalékot tett ki, miközben az energiaigény folyamatosan növekszik az országban, tavaly, például, 2,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A Pakson épülő 20,6 megawattos új naperőmű is mutatja, hogy az atomenergia és a megújuló energia egymást szervesen ki tudja egészíteni – mondta.

A Roszatom orosz állami konszern évente megszervezi a nukleáris ipar szereplőinek az Atomexpo nemzetközi konferenciát és kiállítást. Atomexpo 2018 nemzetközi atomenergetikai konferencián és kiállításon hétfőtől szerdáig 68 ország mintegy 3000 képviselője van jelen Szocsiban. Az idei konferencia kerekasztal-beszélgetésein felszólal Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős államtitkár, Lenkei István a Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Elter József, az MVM Paksi Atomerőmű műszaki igazgatója.

A rendezvény alkalmával hétfő este adják át az Atomexpo Díjakat. A legjobbak közé került az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. (Paks I.) és a Paks II. Atomerőmű Zrt. pályázata is. A Roszatom mostani rendezvénye tízedik a sorban, 2009 és 2017 között 83 ország mintegy 38 ezer résztvevője volt jelen az Atomexpókon. =(MTI)