Javaslatokat tett az Európai Parlament (EP) a HIV, a tuberkulózis és a hepatitisz C leküzdésére.

  • Legyenek ingyenesek a HIV tesztek
  • Új válaszok kellenek az antibiotikumoknak ellenálló tuberkulózisra
  • Összeurópai lépésekre van szükség a vírusos hepatitisz C ellen

Az Európai Bizottságnak a növekvő számú HIV, tuberkulózis és hepatitisz C megbetegedéseket hosszú távú uniós programok révén kellene kezelni, olvasható az Európai Parlament szerdai állásfoglalásban.

Összehangolt, az egész unióra kiterjedő fertőzésellenőrzési programokra van szükség, amelyek segítségével időben lehet észlelni a fertőzés kitörését, értékelni lehet ezek előfordulási tendenciáit, és hatékony, valós idejű nyomon követéssel lehet biztosítani a diagnózist és a kezeléseket, mondják a képviselők.

Mivel a HIV továbbra is a legnagyobb társadalmi megbélyegzéssel járó fertőző betegség, az EP felhívja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy könnyítsék meg az innovatív kezeléshez való hozzáférést többek között a legkiszolgáltatottabb csoportok számára, valamint lépjenek fel a HIV-hez kapcsolódó megbélyegzés ellen. A parlament arra ösztönzi a tagállamokat, hogy a korai felismerés érdekében tegyék ingyenessé a HIV-teszteket.

A tuberkulózis a HIV-fertőzéssel élők halálának legjelentősebb okozója, és mint légi úton terjedő betegség, határokon átnyúló egészségügyi veszélyt jelent. Az állásfoglalás azt is hangsúlyozza, hogy 2014-ben immár a harmadik egymást követő évben emelkedett a világszerte tuberkulózisban megbetegedők száma.

A képviselők szerint fontos foglalkozni az antimikrobiális rezisztencia tekintetében kialakulóban lévő válsággal; ennek kapcsán felszólítják az európai vezetőket, hogy határokon átnyúló intézkedésekkel állják útját a tuberkulózis terjedésének.

A vírusos hepatitisz C esetében, ahol a betegek 90 százalékának nincsenek tüneteik a betegség megszerzésekor, nincs a tagállamokban egységes szűrési protokoll és az érintett személyekre vonatkozó adatok a ténylegesnél kisebb számot mutatnak.

Az EP továbbá felszólítja a bizottságot, hogy a tagállamokkal közösen dolgozzon ki egy tervet, amely harmonizálja a szűrésre, megelőzésre és kezelésre vonatkozó protokollokat, és 2030-ig felszámolja a hepatitis C vírust Európában – áll az Európai parlament közleményében.

Az állásfoglalást kézfeltartással fogadták el.