Vita Európa jövőjéről és az orosz propaganda hatásáról, szavazás a tiszta energia csomagról és a terrorizmus elleni harcról: az Európai Parlament idei első plenáris ülésének főbb eseményei.

Európa jövője

„Az európai gondolatot mindig az optimizmus és a jobb jövőbe vetett hit inspirálta. Ez a gondolat ma nyomás alá került, de nem roppant meg” – mondta az Európa jövőjéről szóló szerdai beszédében Leo Varadkar ír miniszterelnök. Az ír EU-tagság közeledő 45 éves jubileuma kapcsán megköszönte a képviselők Brexit tárgyalások alatt nyújtott támogatását is.

Brexit: a tárgyalások legkeményebb része csak most következik

Ne vegye készpénznek a brit kormány, hogy sikerül megállapodni – mondták a képviselők a Brexitről szóló keddi vita során. Emellett azt kérték, hogy a brit fél tegye világossá az EU-hoz fűződő jövőbeni viszonnyal kapcsolatos elképzeléseit.

A kémkedésre használható technológia szigorúbb szabályozása

Elfogadta a kettős felhasználású termékek exportjára vonatkozó szabályok szigorítását az EP szerdán. Ezek az olyan árukra, szoftverekre, vagy technológiákra vonatkoznak, amelyek eredeti céljuk mellett tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére, vagy katonai célokra is felhasználhatók.

A teljes energiafogyasztás 35 százalékát megújulókból kell fedezni 2030-ra

A képviselők megszavazták a tiszta energia csomagot előmozdító szabályokat: 2030-ra az energiahatékonyságot 35 százalékkal kell növelni, a megújulók arányát pedig 35 százalékra kell feltornászni.

Bolgár uniós elnökség

Bojko Boriszov miniszterelnök szerdán ismertette a képviselőkkel az EU Tanácsának elnökségét átvevő Bulgária következő hat hónapra vonatkozó terveit. Bulgária január 1-jétől hat hónapig tölti be a posztot.

Harc a terrorizmus ellen

Az Európai Parlament kész megkezdeni a tárgyalásokat a Tanács képviselőivel a terrorizmus finanszírozásának megakadályozását segítő jogszabályokról. Az új szabályozás szerint el kell vágni a terrorista akciók pénzforrásait.

Orosz propaganda

Az orosz propaganda tagállamokra gyakorolt hatását és a választások állítólagos befolyásolását vitatták meg szerdán a képviselők. A propaganda ellensúlyozására többek között azt javasolták, hogy erősítsék meg az EU jelenleg túl kicsi „stratégiai kommunikációs” munkacsoportját és a tagállamok fektessenek felvilágosító kampányokba.

Fiatalkori munkanélküliség

Javul a helyzet, de még van mit tenni az EP szerint a fiatalok munkanélküliségének csökkentése érdekében. A parlament csütörtökön elfogadott saját kezdeményezésű jelentésében javaslatokat tesz a fiatalok támogatására.