„Hangsúlyozom, hogy a Panama-iratokban lévő információ 80 százaléka nem Panamában történt eseményekről szól, ami jól mutatja, hogy a probléma globális” – mondta Joseph E. Stiglitz Nobel-díjas közgazdász az Európai Parlament vizsgálóbizottságának meghallgatásán.

Stiglitz, a panamai kormány egykori tanácsadója felszólalásában a titkos adórendszerek elleni „zéró toleranciára” kérte Európát.

A Panama-iratok botrányát vizsgáló szakbizottság szerdai meghallgatásán Joseph E. Stiglitz emlékeztette a képviselőket, hogy a Mossack Fonseca, az adatokat kiszivárogtató ügyvédi iroda csak egy a négy nagy panamai ügyvédi iroda közül: „Történetesen a kisebb irodák egyike. Képzeljük csak el, mi folyhat ezekben az adóparadicsomokban!”

Miután a Mossack Fonseca kiszivárogtatta az adatokat, a panamai kormány létrehozott egy bizottságot, amelynek feladata, hogy kidolgozzon egy ajánlást, amellyel javíthatják az ország pénzügyi és jogi rendszerének átláthatóságát. Stiglitz tagja volt a bizottságnak, de lemondott, mert a kormány nem akarta nyilvánosságra hoznia az ajánlásaikat.

A Panama-iratok botrányát vizsgáló bizottságot azután hozta létre az Európai Parlament, hogy napvilágra kerültek a Mossack Fonseca iratai. Az EP-képviselők azt vizsgálják, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok milyen mértékben küzdenek a probléma ellen.

Fotó: euparl|tv.eu