Májusban az ipari termelés volumene 0,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit az áprilisi 7,8 százalékos növekedés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a kibocsátás növekedése 3,8 százalékra gyorsult az előző havi 2,9 százalékról.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 1,9 százalékkal emelkedett. Az év első öt hónapjában 3,1 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában – közölte a KSH.

Az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője elmondta: a nyers és a kiigazított adatok között az eltérést az okozza, hogy idén májusban egy munkanappal kevesebb volt, mint tavaly. Az idei viszonylag alacsony növekedési arányban bázishatás is közrejátszott, miután tavaly májusban kiemelkedő, 9,1 százalékos volt a növekedés – mutatott rá.

Kiemelte: a meghatározó súlyú ágazatok közül az élelmiszeriparban és az elektronikai iparban nőtt a termelés, míg a járműiparban kismértékben csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A közepes súlyú ágazatok között jelentős növekedés volt a gumi, műanyag és nem fém ásványi termékek gyártásában, a fémalapanyag és fémfeldolgozásban, és a vegyianyag-termékek gyártásában.

A munkanappal kiigazított adatokat nézve az elmúlt 12 hónap mindegyikében nőtt a termelés, azonban az idén májusihoz hasonlóan a legkisebb, 0,4 százalékos tavaly júliusban volt a bővülés. A legerőteljesebben, 8,1 százalékkal tavaly októberben nőtt az ipari termelés. (MTI)