A megállapodás Iránnal a jelenlegi szinten stabilizálhatja az üzemanyagárakat a következő két évben – mondta az M1 csatorna szerda reggeli műsorában Pletser Tamás, az Erste gáz- és olajipari elemzője.

Az iráni atomprogram ellenőrzéséről kedden állapodtak meg a hatok (az ENSZ Biztonági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) Bécsben Iránnal, ez az ország elleni szankciók feloldását is jelenti. Irán a világ ismert földgázkészleteinek 18 százalékával rendelkezik, amivel vezeti a listát, kőolajkészlete pedig Szaúd-Arábia, Oroszország és Venezuela után a negyedik legnagyobb a világon.

Pletser Tamás hangsúlyozta, a 2013 előtti hordónként 100 dolláros olajárakat a megállapodás után el lehet felejteni, a következő két évben a világpiaci árak minden bizonnyal a jelenlegi 60 dollár körül stabilizálódnak.

A megállapodásban résztvevőállamok közül Oroszországot érinti a legérzékenyebben az ár alakulása, mert Moszkva az idei költségvetését is a 100 dolláros olajárra alapozta.

Magyarországon éppen szerdán emelkedett a 95-ös benzin ára, bruttó 3 forinttal, míg a dízel ára 6 forinttal csökkent. A benzinár az év eleje óta 70 forinttal emelkedett. Az utóbbi napokban hiába csökkent az olaj világpiaci ára és erősödött a forint a dollárral szemben, ez a hét első felében még nem éreztette hatását a Mol benzinárában. Igaz, hogy pénteken viszont már 3 forinttal olcsóbban tankolhatunk benzint, míg a dízel ára 2 forinttal lesz kisebb.