A legfrissebb államháztartási adatokból kiderül, hogy a költségvetés helyzete stabil, így a 2019. év egészére kitűzött európai uniós módszertan szerinti 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycél továbbra is teljesíthető.

A reálgazdasági folyamatok – kiemelten az első két negyedév 5 százalék feletti GDP-növekedése, a keresetek emelkedése, és az, hogy a munkanélküliség a nyári hónapokban már 3,4 százalékra csökkent – biztosítják a költségvetés egyensúlyát – írja a Pénzügyminisztérium.

A kormány gazdaságpolitikája annak ellenére biztosítja a költségvetés egyensúlyát, hogy idén nyáron a vállalkozások és a gyermekes családok támogatása tovább nőtt. A gazdaságvédelmi akcióterv egyik elemeként 2019. július 1-jétől további 2 százalékponttal, 19,5%-ról 17,5%-ra csökkent a szociális hozzájárulási adó, amely tovább mérsékli a vállalkozások adóterheit. A családvédelmi akciótervben foglalt intézkedések nagy része – például a babaváró támogatás, valamint a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatása – július elsejétől indult.

Idén szeptember hónapban a központi alrendszer többlete 207,2 milliárd forint volt, 2019. január 1-jétől szeptember végéig összesítve az államháztartás központi alrendszere 303,6 milliárd forintos hiánnyal zárt. 2019 szeptemberében 464,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ezzel az év első kilenc hónapjában összesen 931,7 milliárd forint európai uniós támogatás folyt be a költségvetésbe. 2019. szeptember végéig az uniós kiadások megközelítették az 1077,4 milliárd forintot.

A költségvetés bevételi oldalán szeptember végéig az általános forgalmi adóból az éves előirányzat, vagyis a 2019 egészére tervezett bevétel 77,5 százaléka, a személyi jövedelemadóból az éves előirányzat 75,2 százaléka, míg szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból az éves előirányzat 73,5 százaléka teljesült.

2019 első kilenc hónapjában a hazai fejlesztési kiadások közül továbbra is jelentős nagyságrendet képviseltek a kiemelt közúti projektekre, a Modern Városok Programra, a közúthálózat felújítására, a vasúthálózat fejlesztésére fordított, továbbá a Beruházás ösztönzési célelőirányzat terhére és a Magyar Falu Program alprogramjainak támogatására kifizetett összegek.

(Forrás: Pénzügyminisztérium, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)