Szakemberek szerint még legalább két évig folytatódik az a trend, hogy átlagosan évi 10 százalékkal drágulnak a romániai termőföldek. Temes és Arad megye a legnépszerűbb.

A helyi farmerek és külföldi spekulánsok a tavalyinál 9 százalékkal több termőföldet vásároltak az idei év első felében Romániában – írja a Krónika.

A hitelezők arra számítanak, hogy legalább 2020-ig fennmarad az évi 10 százalék körüli áremelkedés a földpiacon.  Romániában tavaly 100 ezer hektárnyi mezőgazdasági terület cserélt gazdát 4380 eurós hektáronkénti átlagáron.

A legkeresettebbek a Temes és Arad megyei szántóföldek, ahol az év első felében csaknem tízezer adásvételi szerződést kötöttek. A legmagasabb hektáronkénti árat (9000 eurót) idén egy Ilfov megyei 35 hektáros területért fizetett egy spanyol ingatlanbefektető.

A Temes megyei Vejtén az egyik legnagyobb romániai mezőgazdasági vállalkozó vásárolt 6500 eurós hektáronkénti áron újabb 85 hektárnyi földet. A szántóföldek ára az utóbbi öt évben megkétszereződött, sok helyen pedig megháromszorozódott Romániában. A piacon jelentős felhajtó erőt képvisel a külföldi spekulánsok érdeklődése.