A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. forgalma tavaly 488,2 milliárd forint volt, 3 százalékkal több, mint 2014-ben – mondta a társaság ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Heiszler Gabriella közölte, a Spar a múlt év végén 456 üzlettel rendelkezett Magyarországon, ezek közül 75-öt franchise rendszerben kiskereskedő működtetett. A Magyarországon 25 éve jelen lévő vállalat több mint 13 ezer munkavállalójával az ország egyik legnagyobb munkaadója – tette hozzá.

Erwin Schmuck ügyvezető igazgató felidézte, hogy a cég az elmúlt 25 évben mintegy 1 milliárd eurót (300 milliárd forintot) fektetett be Magyarországon. Megjegyezte, a Spar Magyarország működése öt tartópilléren áll: a Spar szupermarketek, a Spar hipermarketek, a bérbeadási üzletág, a Regnum húsüzem és a kiskereskedelmi hálózat tevékenysége.

A Spar tavaly 32 millió eurót (mintegy 10 milliárd forintot) fordított beruházásokra Magyarországon. Ebből az összegből 5,4 milliárd forint jutott például áruház-felújításokra, 1,7 milliárd forintért bővítették a cég bicskei húsüzemét, és megkezdték az érdi Interspar áruház építését.

Heiszler Gabriella az MTI kérdésére elmondta: az idén a Spar várhatóan mintegy 23 milliárd forintot költ majd beruházásokra. A beruházási tervekben szerepel egyebek közt 27 áruház felújítása, valamint 5 új üzlet átadása. Az ügyvezető igazgató a cég múlt évi gazdálkodási eredményéről egyelőre nem kívánt beszélni. Az idei tervekről pedig annyit közölt, hogy elvárás az 500 milliárd forintos forgalom elérése 2016-ban.

Újságírói kérdésre közölte: a vasárnapi zárva tartás hatásaként az Interspar áruházakban érezhető volt egy nagyon csekély visszaesés, összességében azonban nem vetette vissza a vállalat forgalmát, a vásárlók pedig alkalmazkodtak az új feltételekhez a céggel együtt.

Beszélt arról is, hogy egyre növekszik a Spar saját márkás kínálata, amely már több mint 2000 terméket tartalmaz. Megemlítette továbbá, hogy a Spar Magyarország nagy hangsúlyt fektet munkatársai képzésére, véleménye szerint ennek is tulajdonítható, hogy a múlt évben mintegy 1200 diák választotta a Spart a kötelező iskolai gyakorlat keretein belül.