A klímaváltozás meglehetősen bizonytalan hatással van a biztosítási és viszontbiztosítási szektorra, ami jelentős kockázatot hordoz magában – állítja a Standard & Poor’s.

Az éghajlatváltozásról a mai napig heves viták folynak a szakértők körében, a komplex globális probléma ugyanis számos iparágat és piacot befolyásol szerte a világban.

A S&P legújabb jelentésében azt állítja, hogy a klímaváltozás jóval szélesebb körű fenyegetést jelent a biztosítók számára, ami megnövekedett keresletet eredményezhet a viszontbiztosítások és egyéb kockázatkezelési megoldások – olvasható a Biztosítási Szemlében.

A biztosítók tőkehelyzetét erősen befolyásolja az alacsony kamatkörnyezet, és a magasabb tőkekövetelmények, csakúgy, mint az időjárással kapcsolatos kárigények várható növekedése is – állítja a hitelminősítő. Amennyiben a biztosítók nem számolnak az éghajlatváltozás hatásaival a kockázatkezelési keretrendszerükben, úgy a jövőben jóval alacsonyabb eredményekre, és növekvő tőkekövetelményekre számíthatnak.

Az éghajlatváltozás és a katasztrófák gyakoribbá és súlyosabbá válása közötti összefüggés egyelőre tudományosan még nem teljesen bizonyított, azonban számos forgatókönyv azzal számol, hogy a jövőben gyorsabb felmelegedésre, olvadó jégtakaróra és ebből eredően a tengerszint emelkedésére lehet számítani.

Az S&P éppen ezért kihangsúlyozza, hogy időjárási káresemények megtörténhetnek éghajlatváltozás nélkül is, azonban a valószínűségük mindenképp nagyobb. Ami mindenképp az éghajlatváltozás pozitív következményének tekinthető, hogy a kockázati tudatosságot mindenképp növeli a biztosítási ágazaton belül a fejlett és a fejlődő országokban is, ami a kormányokat, a vállalatokat és az egyéneket is a kockázataik csökkentésére ösztönözheti.