Kalocsai Paprikafesztivál, Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál, Rácalmási Tökfesztivál, Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál, Fehérvári Lecsófőző Vigasság: a hét rendezvényeiből válogattunk.

Szeptember 13-17. Bortér (Szeged)

Az ország legkiválóbb bortermelői gyűlnek össze a szegedi Dóm téren. A legkiválóbb borokhoz természetesen a legkiválóbb muzsikaszó dukál, éppen ezért a Bortér az idei évben is színvonalas zenei programokkal várja a minőségi nedűk szerelmeseit.

Szeptember 15-16. Kalocsai Paprikafesztivál (Kalocsa)

Kalocsa, egyedüliként az országban, abban a különleges helyzetben van, hogy két Hungarikummal is büszkélkedhet: a kalocsai fűszerpaprikával és a népművészettel. Kalocsa Város Önkormányzata az idei évben már XXVIII. alkalommal rendezi meg a Kalocsai Paprikafesztivált és XXI. alkalommal a Paprikás Ételek Főzőversenyét, mely világhírű fűszernövénynek, a sárközi ember piros aranyának ünnepe. A rendezvény fő célja, hogy a Kalocsai Paprikafesztiválra érkező közönség testközelből is megismerkedjen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan íz harmóniájával, valamint a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel.

Szeptember 15-17. Mátrai szüreti napok és Fehérbor Fesztivál (Gyöngyös)

A bor és a kultúra igaz kapcsolatát ápolva ismét megrendezésre kerül Gyöngyös Fő terén a Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál. A látogatók megkóstolhatják a Mátrai Borvidék illatos, könnyed borait a fő téri pavilonsoron, miközben színvonalas szórakoztató, kulturális és folklór programok zajlanak. Kézműves kirakodóvásár, gulyásfőző verseny, szüreti felvonulás gazdagítja az eseményt. Népi iparművészeti vásár, minőségi borok árusítása a Fő téri borpavilonokban, csemegeszőlő- és mustárusítás, gyermekjátékok, kulturális programok gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Szeptember 15-17. Rácalmási Tökfesztivál (Rácalmás)

A hagyományoknak megfelelően a fesztivál fő jellemzője a tök, a kultúra és a gasztronómia. Ezen kultúrák egymást kiegészítve alkotnak egy egészet és teszik a Tökfesztivált igazán rácalmásivá.

Szeptember 15-17. Édes napok csokoládé- és édességünnep (Budapest)

Az Édes napok csokoládé- és édességünnepeta Bazilika előtti Szent István téren rendezik meg. Budapest leglátogatottabb és egyúttal egyik legszebb terén pazar édességek és italok társaságában tölthetik szabadidejüket a látogatók. Több mint 70 kiállító, kézműves csokoládék, díjnyertes cukrászdák, mindenmentes készítmények is, streetfood, jazz. Csodás fővárosunk egyik legszebb terén találkozhatnak az ország legjobb cukrászdáival, csokoládé- és édességgyártóival. Napközben nagynevű séfek és cukrászok tartanak bemutatókat, esténként pedig kellemes jazz zene mellett, nemes borok és italok társaságában élvezhetik az élet édes napjait. Ha már elég az édességekből, a Zrínyi utcában a legjobb streetfood ételek várják.

Szeptember 15-17. Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál (Kecskemét)

Újabb izgalmas rendezvénnyel bővül Kecskemét fesztivál programja. A Hírös Város Turisztikai Központ szervezte az első Kecskeméti Kézműves Sörfesztivált, melynek helyszíne a régi Városi Mozi előtti tér és a Rákóczi út. Ez a fesztivál olyan sörökkel ismerteti meg a vendégeket, amelyek illatokban, színekben, ízekben, és különleges összetevőkben szinte kimeríthetetlen variációkat tartalmaznak. A szervezők elsősorban minőségi gasztronómiai élményt kívánnak nyújtani ezen a rendezvényen és nem feltétlen a mennyiségi sörfogyasztáson lesz a hangsúly. Azon kevés lehetőségek egyike lesz ez a rendezvény, ahol alkalom nyílik a kézműves sörök egy helyen történő ízlelésére, hiszen a kis főzdék minőségi italaikat az ország különböző helyein gyártják és rendszerint csak kis mennyiségben.

Szeptember 16. Fehérvári Lecsófőző Vigasság (Székesheférvár)

Az évtizedes hagyománnyal rendelkező fesztiválon idén is közel hatszáz bogrács alá gyújtanak tüzet a résztvevők. A közös főzés igazi közösségi élmény, piknik hangulattal, a végén pedig koronázással, hiszen idén is megkoronázzák a Lecsókirályt vagy Lecsókirálynőt, új gazdára talál a „Sipi” Emlékkupa, és díjazzák a legszebb főzőhelyet. Hagyományos, gombás, babos, francia, tarhonyás, tojásos, barackos, netán paleo? A lecsófőző hétvégén több száz bográcsban, megszámlálhatatlan variációban rotyog a híres magyar ételklasszikus. A régi receptek azonban nem csak a konyhában újulhatnak meg. A Fehérvári Lecsófőző Vigasság ínycsiklandó illatokat árasztó utcáin évről évre több száz csapat verseng a Lecsókirály címért annak reményében, hogy eltalálja, melyik ízkombináció lesz a közönség és a város szakácsaiból álló zsűri kedvence.

Szeptember 16-17. Magyar népdal napja (Martonvásár)

Ezen minőségi fesztiválon gyönyörű környezetben, egyedülálló technikai megoldással készült színpadon zajlik a program, miközben a látogatóknak kulturált és tartalmas kikapcsolódást biztosítanak. A magyar népdal ünnepén a vendégek átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét, ha vigadni szeretnének, de ha szomorkás a hangulatuk, akkor is. A magyar népdalok, népi kultúra, néptánc, népzene és feldolgozott zene kiemelt hazai eseménye a Magyar Népdal Napja. Jellemzője, hogy az autentikus népzene, népdal mellett megszólalnak olyan előadók és átdolgozások is, amelyek bár az autentikus népzenéből merítik mondanivalójukat, világzenei elemekkel szélesebb közönséghez is szólnak.