Az orosz parlamentig jutott a francia szatirikus hetilap két karikatúrája, amelyben az orosz repülőgép katasztrófáján gúnyolódtak.

Más szót nem találok rá, csak azt, hogy söpredék, aki ilyet csinál – mondta pénteken az orosz parlament alsó háza nemzetközi bizottságának elnökhelyettese. Alekszandr Romanovics újságírók előtt adott hangot felháborodásának, amiért a Charlei Hebdo csütörtöki számában két karikatúra témája is a Szentpétervárra tartó személyszállító gép katasztrófája volt.

Az egyik karikatúrán roncsdarabok és holttestek zuhannak terroristákra, a szöveg pedig a szíriai orosz katonai akcióra célozva ez: Az orosz légierő nagy erőkkel folytatja a bombázást.

Romanovics szerint ez már egyáltalán nem a szólásszabadság kategóriája, hanem mérhetetlen cinizmus és embertelenség. A bizottsági elnök úgy vélte, mindez akár az orosz-francia kapcsolatok romlásához vezethet.

A szélsőségesen nacionalista Liberális Demokrata Párt elnöke, Vlagyimir Zsirinovszkij arra buzdított, hogy az orosz újságok kezdjenek kampányt a franciák ellen. Szerinte minden lapban olyan karikatúrákat kell közölni, amelyekkel a franciákat ki kell figurázni, hiszen bőven van rossz tulajdonságuk.

A Charlie Hebdo szerkesztőségében idén januárban két terrorista gyilkolt, tizenkét ember halt meg, köztük a lap tíz munkatársa.