Négy évvel ezelőtt még majdnem négyszáz uzsoraügyet zárt le a rendőrség, tavaly már kevesebb, mint százat, idén fél év alatt pedig csupán tizenegyet. A rendőrök rendszeres akciókat tartanak, együttműködnek az önkormányzatokkal és a kisebbségek képviselőivel.

Visszaszorulóban van Magyarországon az uzsorázás – erre lehet következtetni a legfrissebb hivatalos adatokból. Az Országos Rendőr-főkapitányság a Magyar Időket arról tájékoztatta, hogy az elmúlt években egyre kevesebb alkalommal kellett nyomozni tisztességtelen kölcsönzés miatt.

2012-ben 378 uzsoraügyet zártak le országszerte, 2013-ban 320-at. Egy évvel később viszont nagyjából a harmadára, 125-re csökkent az esetek száma, a mérséklődés tavaly is folytatódott, akkor 87 ügyet rögzítettek. Idén ennél is alacsonyabbra süllyedhet az esetszám: az idei féléves statisztika mindössze 11 befejezett ügyről árulkodik.

A változás látványos – így kommentálta a legújabb adatokat érdeklődésünkre a KDNP alelnöke. Rétvári Bence úgy fogalmazott: az uzsorázás a szegényebb, kiszolgáltatott rétegeket fenyegető egyik legveszélyesebb társadalmi-bűnügyi jelenség, visszaszorítása pedig csak összetett intézkedésekkel lehetséges.

A politikus az elmúlt évek kormányzati lépései közül elsőként a büntető törvénykönyv módosítását emelte ki. A kódexet 2011-ben változtatta meg a Fidesz–KDNP-többségű törvényhozás.

– A parlament akkor a bűnüldözés szempontjaihoz igazította a jog előírásait – fogalmazott Rétvári Bence, majd megjegyezte: az új passzus a 2013 óta élő új büntető törvénykönyvben is helyet kapott.

Magyarázatként a kereszténydemokrata politikus arról beszélt, hogy egy-egy büntetőrendelkezés csak akkor lehet hatásos, ha kellően súlyos, elrettentő szankciót helyez kilátásba, az állam szervezetei pedig érvényre is juttatják a szabályt, s az elkövetőket hamar kézre kerítik.

(A fotó illusztráció.)