Bő negyven százalékkal nőtt a vállalati hitelpiac 2017 első kilenc hónapjában az egy évvel korábbihoz képest, miközben a céges hitelek egyre nagyobb aránya hosszú lejáratú. A vállalati hitelek állománya közel kétéves csúcsra ugrott szeptember végére.

Csaknem 2100 milliárd forint értékben kötöttek új hitelszerződéseket a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozások forintban és euróban, legfeljebb egyéves kamatperiódus mellett 2017 első kilenc hónapjában Magyarországon, ami 40,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikai adataira hivatkozva.

Az MNB szezonálisan igazított adatokat tartalmazó számsorai szerint a cégek 1488 milliárd forint értékben kötöttek legfeljebb egyéves kamatfixálású forinthitel-szerződéseket január és szeptember között, ami 41 százalékos bővülés 2016 azonos időszakához viszonyítva. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy az euróhiteleknél is hasonló mértékű növekedést sikerült elérni, bő 608 milliárd forintnak megfelelő új szerződés mellet.

A dinamikusan növekvő új kihelyezésekből az látszik, hogy – a jegybank korábbi várakozásainak megfelelően – a Növekedési hitelprogram kivezetése sem okozott törést a piacon, vagyis az elért fordulat tartósnak ígérkezik a vállalkozói hiteleknél. (MTI)