Az esetek többségében a meglévőnél kedvezőbb feltételű bankszámlacsomagot is választhat a társaság, ha nem rest utána járni a dolgoknak.

Biztos sok cégvezető elgondolkodott már azon, hogy vajon megéri-e bankot váltani egy olcsóbb számla miatt? Hiszen ezeket a költségeket észre sem vesszük, „nem mi fizetjük”, hanem a bank automatikusan levonja. Legfeljebb a kimutatásokat böngészve szembesülünk azzal – egy kisebb fajta sokk kíséretében -, hogy a banki költségeink hol tartanak.

Amikor azt szeretné megvizsgálni, hogy cége vajon az ideális bankszámlacsomagot használja-e, akkor először is egy nagyon fontos kérdést kell tisztázni: Milyen életszakaszában jár éppen a vállalkozás? Ez ugyanis az esetek többségében meghatározza azt is, hogy milyen típusú bankszámlacsomag ideális választás. Ez főként a forgalom nagyságában mutatkozik meg.

  1. Induló vállalkozások esetében, amikor jellemzően alacsony a társaság árbevétele, illetve a fizetési kötelezettségek nagy része bér vagy NAV kötelezettség, érdemesebb olyan típusú számlacsomagot választani, ahol a fix költség, azaz a számlavezetési díj minimális. Ilyenkor persze a forgalomhoz kapcsolódó (bejövő-kimenő tételek) díjak magasabbak, összességében azonban nincs akkora forgalmunk, hogy ez számottevő kiadást jelentsen.
  2. Felfutó vállalkozásoknál már magasabb az árbevétel (bejövő pénzforgalom), ezzel együtt pedig a költségek (kimenő pénzforgalom) is, így egy idő után a forgalomhoz kapcsolódó díjak válnak meghatározóvá. Ezen a ponton érdemes megvizsgálni, hogy nem érdemes-e valamivel magasabb fix díjú, viszont alacsonyabb forgalmi díjazású számlacsomagra váltani.
  3. Érett vállalkozások esetében már azt is meg kell vizsgálni, hogy mely banki tranzakciók (pl. bankon kívüli utalások, deviza utalás stb.) a leggyakoribbak a mindennapos működés során. Ezen egyedi tételek kiemelésével, esetleg egy előzetes számlaforgalmi terv elkészítésével már érdemes egyedi bankszámlacsomag-ajánlatot kérni a bankunktól, illetve több bankot is felkeresni az igényünkkel.

Azzal, hogy megmutatjuk a bankoknak, milyen volumenű és összetételű számlaforgalomra számítunk, támpontot adhatunk számukra egy kedvezőbb ajánlat elkészítéséhez. Az egyedi ajánlatadás minden banknál más forgalmi szinthez kötött, ezért jól szét kell nézni, hogy hol, mik a lehetőségek. Ha nem is minden egyes tételre kiterjedő egyedi ajánlat érkezik majd, de elképzelhető, hogy a kritikus tételekre kedvezőbb díjtételt, „kedvezményt” adnak. (Ilyen lehet például a készpénz-befizetésre nyújtott kedvezmény, ha az árbevételünk jellemzően készpénzben keletkezik).

És jöjjön egy példa

A Bankmonitor egyik ügyfelének tipikusnak tekinthető példáján keresztül mutatjuk meg, miért is érdemes bizonyos időközönként felülvizsgálni a bankszámlánkat.

Induló vállalkozás korában a cég kiválasztott egy, az akkori működéséhez ideális számlacsomagot. Az évek múlásával az árbevétel szépen nőtt, minden figyelem az üzletfejlesztésre koncentrálódott. Mire észbe kapott a tulajdonos, a vállalkozás árbevétele már megduplázódott, a havi 6 millió forintos (éves szinten 72 millió forint) árbevétel a duplájára nőtt (144 millió forintra), és ezzel együtt a bankszámla költsége is megkétszereződött.

Az új bankszámlacsomag a közel tízszeres fix számlavezetési díj ellenére is (259 Ft havi fix díj helyett 2 603 Ft havi fix díj) 290 000 Ft megtakarítást jelentett éves szinten, ami a korábbi bankszámlaköltség 34%-a!

(A cikk a Bankmonitorral együttműködésben készült)