Az Európának szállított földgázt illetően Oroszország a lehető legrövidebb időn belül meg kívánja kerülni Ukrajnát, az Európai Uniót megosztó Nord Stream 2 projekttel. A terven Szlovákia veszít – vélekedik a GLOBSEC Policy Institute energetikai programjának vezetője, Nolan Theisen.

„A visegrádi négyek tagországai között Csehország van a legkedvezőbb helyzetben. Bár tavaly aláírta a V4-ek az Európai Bizottságnak (EB) írt, a projektet ellenző közös levelét, de valójában semmilyen gazdasági oka nincs arra, hogy gátolja a Nord Stream 2 kiépítését” – hangsúlyozta Nolan Theisen.

Szerinte tavaly egyetlen molekulányi Szlovákiából származó földgázt sem fogyasztott, s egyáltalán nem függ a keleti áramlattól. A legnagyobb vesztes Szlovákia lesz, amely centrális földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan a tranzitdíj teljes egészétől eleshet – írja a hirek.sk.

Szlovákia már készül a lehetséges kiesésre. Az Eustream társaság az új földgázvezeték, az Eastring projektjét igyekszik érvényre juttatni, amely összekötné Európa nyugati felét a Balkánnal, a Vaján-Ungvár földgázvezeték révén. Napi több mint 40 millió köbméteres teljesítmény mellett az Ukrajna felé vezető fordított áramlású vezetéken is profitál.

„Oroszország a Barátság fővezetéken nem teszi lehetővé a reverz gázszállítást, ezért Szlovákia az említett kis fölgázvezetéken csak korlátozott mennyiségben képes földgázt áramoltatni Ukrajnába. Éppen ezért sem lesz egyszerű pótolni 750 millió eurót tranzitdíjból“ – magyarázta Theisen.

A Nord Stream első ága évi 55 milliárd köbméter földgázt szállít, míg a másik ága 110 milliárd köbméterre hivatott növelni kapacitását. A Nord Stream – a hiányzó engedélyek ellenére is – 2016 októberében 4 milliárd euró értékű szerződést kötött.

A Nord Stream 2 a 2018-as esztendő első negyedévében számol az építési munkálatok megkezdésével. Minden tulajdonrész a Gazprom Gerosgaz Holdings, a Gazprom holland leányvállalatának kezében van.