A hazai szállodák forgalma idén márciusban közel 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés elsősorban annak volt köszönhető, hogy a két hosszú hétvége miatt sokkal több volt a belföldi vendég, mint tavaly ilyenkor.

Márciusban a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 24,5 százalékkal nőt az egy évvel korábbihoz képest, aminek döntően szezonális okai voltak, így a március 15-i hosszú hétvége és a húsvét. A külföldi vendégek által a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 8,4 százalékkal haladta meg a tavaly márciusit, így összességében 15,8 százalékkal nőtt a forgalom – közölte a KSH.

A szálláshelyek összes bevétele 15,8 százalékkal, 25,990 milliárd forintra nőtt, amiből a szállásdíj bevételek 14,337, a vendéglátás bevételei 5,575 milliárd forintot tettek ki 21,2, illetve 5,0 százalékos növekedéssel. A szállodák szobakihasználtsága 4,1 százalékponttal, 50 százalékosra emelkedett. A szállodai szobák átlagára 9,4 százalékkal volt magasabb a tavaly márciusinál. Márciusban 1709 helyen, 1,2 milliárd forint értékben fizettek Széchenyi Pihenőkártyával,  a kereskedelmi szálláshelyeken 34 százalékkal többet költöttek a kártyatulajdonosok.

A legjelentősebb küldő országokból – a Németországból, az Egyesült Királyságból és az Ausztriából – érkező vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 2,6, 2,3 és 4,3 százalékkal emelkedett. A csehországi vendégforgalom kiemelkedően bővült, 41 százalékkal, az Egyesült Államokból érkezők pedig 7,3 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. A vendégforgalom Olaszországból – a magas bázishoz képest – 23 százalékkal visszaesett, az Oroszországból érkezett vendégek által generált forgalom 5,3 százalékos csökkenést mutatott.

Az első negyedévben a belföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 13,6 százalékkal, a külföldieké 9,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, így 11,3 százalékkal nőtt a forgalom. A kereskedelmi szálláshelyek összes bevétele 10,3 százalékos növekedéssel, 68,6 milliárd forintot tett ki az év első három hónapjában, a szállásdíjbevételek 13,3, a vendéglátásból származó bevételek 2,7 százalékkal haladta meg a tavaly első negyedévit 37, illetve 15,3 milliárd forintot értek el. (MTI)