A tavalyi befektetői döntések hatására létrejövő munkahelyek nemzetgazdasági hozzáadott értéke alapján Magyarország az ötödik legjobb eredményt érte el a világon – derül ki a befektetési környezetet vizsgáló IBM Global Location Trends 2017-es jelentéséből.

A létrejött munkahelyek hozzáadott értéket vizsgáló kategóriájában Magyarországot csak Írország, Dánia, Szingapúr és Hollandia előzte meg – ismertette közleményében a felmérés Magyarországra vonatkozó részét Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). A felmérés szerint Magyarország mindhárom vizsgált kategóriában – a munkahelyteremtés, mint a beruházások nemzetgazdasági hatásának mutatója, a lakosságszámmal arányosított munkahelyteremtés, valamint az új munkahelyek hozzáadott értéke, amit az adott szektor által előállított érték, termelékenység, fejlettség, jellemző munkavállalói profil és bér alapján határoznak meg – igen jó eredményt ért el.

Az IBM Global Location Trends 2017-es jelentése szerint a tavalyi befektetési döntések eredményeként 18 900 új munkahely jön létre Magyarországon, ami egymillió lakosra vetítve a 9. legjobb eredmény a világon. A 18 900 új állás a válság óta a legjobb magyar eredménynek számít – értékelte az eredményeket Ésik Róbert, a HIPA elnöke. A működőtőke-befektetések következtében a világon a 15. legtöbb új munkahely Magyarországon jön létre, ugyanebben a kategóriában az európai nagyvárosok közül Budapest a 4. helyen szerepel, megelőzve Dublint és a Krakkó-Katowice térséget.

Ésik Róbert közölte: a HIPA arra törekszik, hogy az országban minél nagyobb arányban jelenjenek meg a Made in Hungary típusú projektek mellett az Invented in Hungary jellegű befektetések. Magyarország egy bevált európai termelési helyszín, a HIPA azonban azért dolgozik, hogy az ország a kutatás, fejlesztés, innováció terén is vonzó helyszín legyen. (MTI)