Novemberben a háztartások és a vállalkozások is több új hitelt vettek fel, mint amennyit a hónap során visszafizettek, az eladósodás mértékénél azonban jóval nagyobb összeggel növelték megtakarításaikat.

A novemberben lebonyolított ügyletek eredőjeként a lakosság hitelfelvétele 8,7 milliárd forinttal meghaladta a törlesztések értékét, amelyből a forinthitel felvétel nettó értéke az októberi 10,7 milliárdhoz hasonló 10,9 milliárd forint volt, a devizahitelek nettó törlesztésére pedig a második fél évben először került sor, 2,2 milliárd forint értékben – derül ki a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). 

A hitelfelvételt azonban többszörösen meghaladta a betétek elhelyezése, ami 56,8 milliárd forintra rúgott: a forintbetétekbe január óta a legtöbbet, 104,6 milliárdot tettek be, míg a devizabetétekből 47,8 milliárdot vettek ki a múlt hónap során, aminél nagyobb betétkivonásra devizában öt éve, éppen 2011. novemberében volt utoljára példa.

Az októberi nettó törlesztés után a nem pénzügyi vállalatok 113 milliárd forint hitelt (84,6 milliárdot forintban, 28,7 milliárdot devizában) vettek fel, amely március óta a legnagyobb összeg. A vállalatok azonban a havi nettó hitelfelvételnél majdnem 2,5-szer többet, 277 milliárd forintot helyeztek el friss betétként, pontosabban 52 milliárd forintnyi devizabetétet vettek ki és 329 milliárdot forintban helyeztek el, amelyhez hasonló hatalmas havi összegre még nem volt példa. (MTI)