A tejpiac működését ellenőrizte a Nébih. A hivatal az esetek harmadánál úgy találta, hogy a forgalmazók tisztességtelenül járnak el a beszállítókkal szemben, a magyar termékeket például gyakran 10-30 százalékkal felülárazzák a külföldi konkurensek termékeivel szemben.

A forgalmazók beszállítókkal szemben tanúsított magatartását vizsgálta a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejek piacán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). (A tejek esetében ebben a termékkörben a legmagasabb a külföldről behozott áruk aránya.) A Nébih az előállítók, a forgalmazók és kereskedők közti viszonyra volt kívácsi és elsősorban a beszállítók hátrányos megkülönböztetését igyekezett kiszűrni.

Az UHT tejek esetében a tisztességtelen forgalmazói magatartás elsősorban a termékek beszerzési ár alatti értékesítésével, illetve a magyar és külföldi tejek árképzésének különbségében valósulhat meg. A Nébih szakemberei az elmúlt időszakban 41 ilyen irányú vizsgálatot végeztek. Az ellenőrzések felét hat kereskedelmi láncnál, illetve három – kereskedelmi lánchoz franchise szerződéssel kapcsolódó – kiskereskedőnél folytatták le, míg a másik felét kereskedő kis- és középvállalkozásoknál.

Az árképzés vizsgálata során jelentős eltéréseket tapasztaltak a szakértők. Egyes tejeket akár 10-30 százalékkal magasabb árréssel is értékesítettek, amely miatt főként a magyar termékek fogyasztói ára emelkedett. Ezzel pedig jelentős negatív hatást gyakoroltak a hazai termékek eladásaira az egyébként is ár érzékeny piacon.

A szakemberek a 41 ellenőrzés több mint 30 százalékánál megállapították a tisztességtelen forgalmazói magatartás megvalósulását. A szabálytalanságok összesen 19 féle – öt kereskedelmi és 14 gyártói, úgynevezett saját márkás – tej forgalmazását érintették, amelyek közül kilenc magyar és tíz külföldi gyártású volt. A szabálysértések súlyosságát mérlegelve végül öt esetben összesen 96 millió forint értékben szabott ki termékpálya felügyeleti bírságot a hivatal.