Meglepő módon a változó kamatozású hitelek vezetik a népszerűségi ranglistát a cégek körében, amelyek kamata és havi törlesztője jelentősen nőhet a jövőben. A piacon ugyanakkor fix kamatozású termék is elérhető, mégpedig nagyon kedvező áron, 2,5%-ért, akár 10 éves futamidőre is. Erről azonban sok cégvezető egyáltalán nem tud.

Egészen elképesztő, 14 százalékos volt a vállalati hitelezés bővülése 2018-ban, ennek következtében pedig 13,6%-kal, összegszerűen 892 milliárd forinttal nőtt a cégek hitelállománya az MNB szerint. Mielőtt még azt gondolnánk, hogy ez kizárólag a sokmilliárd forintos árbevételű vállalatoknak köszönhető, az MNB statisztikái rácáfolnak erre. Ugyanis a szűken értelmezett mikro-, kis- és középvállalatok hitelállománya is 12%-kal nőtt tavaly, az önálló vállalkozók esetében pedig 10%-os volt a bővülés.

Ráadásul a kkv-szegmensben a mikrovállalkozások hitelállománya nőtt legnagyobb mértékben, közel 21 százalékkal, míg a középvállalatoké 8 százalékkal, a kisvállalatoké 4 százalékkal emelkedett. Vagyis nagyon úgy tűnik, a legkisebbek is egyre bátrabban vonnak be külső forrást beruházásaik, fejlesztéseik megvalósításába. Ezt támasztja alá az is, hogy a hitelállomány folyamatosan bővül, vagyis a cégek több hitelt vesznek fel, mint amennyit visszafizetnek.

Sokan vállalják a kamatkockázatot

Az éves hitelállomány bővülése 80%-ban a változó kamatozású hiteleknek tulajdonítható. Míg a változó kamatozású hitelek állománya mind a nagyvállalati, mind a kkv szegmens esetében 15 százalékot meghaladó mértékben bővült, addig a fix kamattal rendelkező kkv hitelek állománya stagnált. Az új szerződéskötések között szintén magas a változó kamatozású hitelek aránya.

Ez pedig egyáltalán nem jó hír. Mert a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet ideálisnak tűnik, ám ha emelkednek a hitelkamatok, akkor bizony a törlesztők összege is nagyobb lesz, amit sok vállalkozás nehezen tud majd kigazdálkodni.

Lehet egy hitel olcsó és fix kamatú egyben?

A bankok arról számoltak be, hogy a fix kamatozású hitelek magasabb kamatszintje az ügyfeleket a rövid távon kedvezőbbnek tűnő változó kamatozású konstrukciók felé tereli. A hosszú lejáratú és fix kamatozású hitelek részarányának növelése érdekében az MNB 2019 januárjától 1000 milliárd forintos keretösszeggel elindította a Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) konstrukciót. Ez utóbbi 2,5%-os fix kamaton kínál forrást a vállalkozásoknak, ami önmagában is rendkívül kedvező, de a bankok közötti versenynek köszönhetően a Bankmonitor az egyik ügyfelének még ennél is olcsóbban tudott Növekedési Hitelt szerezni.

Más kérdés, hogy egy felmérés szerint tízből csak négy cégvezető tud az új és olcsó NHP finanszírozásról, emiatt sokan akkor sem élnek a lehetőséggel, ha egyébként teljesítenék a feltételeket. Másrészről akkor sincs minden veszve, ha valamiért a hitelcél nem fér bele az NHP-ba, mert egy jó kapcsolatokkal rendelkező hiteltanácsadó ismeri a pénzintézetek egyedi preferenciáit, így azoknál futtatja meg a hiteligénylést, ahol sikerre számíthat, akár fix kamattal is.

Ha kíváncsi, hogy cége kaphat-e Növekedési Hitelt, akkor ellenőrizze azt a Bankmonitor Növekedési Hitel Kalkulátorával.

(A cikk a Bankmonitor.hu-val együttműködésben jelent meg.)