Ugrásszerűen nőtt a felhőt használó vállalatok aránya az elmúlt egy évben, a szolgáltatási modell előnyeit azonban kevés szervezet tudja érdemben az üzlet javára fordítani – derült ki az International Data Corporation világszintű felméréséből.

Tavalyhoz képest világszinten 61 százalékkal nőtt a nyilvános vagy magánfelhő-szolgáltatásokat használó vállalatok aránya – 73 százalékuk hibrid felhőkörnyezetet alakított vagy alakít ki. A következő két évben 40 százalékkal nőhet a magánfelhőkre fordított költés – írja a computerworld.hu.

Számos szervezet felhőhasználata ugyanakkor még mindig éretlennek minősül, miután mostanáig mindössze 31 százalékuk dolgozott ki optimalizált, menedzselt vagy a megismételhetőségre építő felhőstratégiát – világított rá az International Data Corporation (IDC) idei, globális felmérése.

A kiforrottabb felhőgyakorlat szélesebb körű elterjedését olyan körülmények hátráltatják, mint a szakmai hozzáértés, a szakemberek hiánya, a silókba zárt, öröklött rendszerek és szervezeti struktúrák megléte, valamint az informatikai és az üzleti oldal közötti kommunikáció és együttműködés nehézségei.

A világ 31 országát lefedő 2016 CloudView Survey kutatáshoz az IDC 6159 üzleti és informatikai döntéshozót kérdezett vállalatának felhőhasználati szokásairól és tapasztalatairól, valamint a platformhoz fűződő további terveiről.

A válaszadók 35 százaléka IT-vezető, 27 százalékuk az európai, közel-keleti és afrikai térségben, 27 százalékuk száznál, további 39 százalékuk ezernél kevesebb főt foglalkoztató vállalatnál dolgozik.

A felmérésében részt vevő vállalatok 52 százaléka használ nyilvános felhőszolgáltatásokat, magánfelhőt pedig 54 százalékuk. Hasonló módon a bevezetésre készülő (11, illetve 12 százalék) és ennek lehetőségét még csupán mérlegelő vállalatok aránya (18, illetve 19 százalék) is szinte megegyezik.