2019 egy jó év a beruházást tervező vállalkozások számára. Újra elérhető ugyanis a Növekedési Hitelprogram, a 2,5%-os kamat pedig akár hitel 10 éves futamideje alatt fix, mégpedig minden egyéb banki költség nélkül. A keret azonban akár az év végére kimerülhet!

A Növekedési Hitelprogramban (NHP) rendelkezésre álló keretösszeg most 1.000 milliárd forint, ami elsőre soknak tűnhet, ám biztosak lehetünk benne, hogy gyorsan el fogják kapkodni azok a vállalkozások, akik résen vannak. Érthető, hiszen ha piaci alapon szeretnénk 10 évre fix kamatozású céges hitelt igényelni, 4%-4,5%-nál alacsonyabb ajánlatra nemigen számíthatunk.

A korábbi szakaszokban közel 4 év alatt összesen 2.800 milliárd forint Növekedési Hitelt vettek igénybe a vállalkozók, eszerint a mostani keret sem fog sokkal hosszabban rendelkezésre állni egy – másfél évnél. A bankok várakozásai a statisztikát is felülírják, több pénzintézetnél arra számítanak, hogy a rendelkezésre bocsátott keretösszeg maximum 1 évig fog kitartani. Vagyis még 2019-ben elfogyhat a forrás!

Erre azért kell figyelni, mert a hiteligénylés folyamatának hosszát hajlamosak vagyunk alábecsülni. A hiteligény elindításától számítva, ha a beruházás teljes koncepciója készen van, alsó hangon 3 hónappal számolnunk kell. Ha ehhez hozzávesszük a várható hiteligény dömpinget, ami a bankok kapacitását jelentősen megterhelheti, egyáltalán nincs sok időnk a hiteligénylés elindítására. 

Kik vehetnek részt a Növekedési Hitelprogramban?

A részvételi feltételek a korábbi évekhez képest változatlanok maradtak, vagyis minden KKV számára nyitott a lehetőség, függetlenül attól, hogy a vállalkozás székhelye hol található. A vidéki vállalkozások mellett a Pest megyei és budapesti székhelyű vállalkozások sincsenek szerencsére kizárva.

Fontos azonban a vállalkozói múlt. Legalább két teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznie kell vállalkozásunknak ahhoz, hogy a hitelt megkaphassuk. Ez a kikötés nem az NHP feltételeiből adódik, hanem a banki hitelezhetőség hüvelykujj szabályából. Értékelhető pénzügyi múltat kell tudni ugyanis felmutatni ahhoz, hogy a bank vizsgálni tudja vállalkozásunk teljesítőképességét és dönthessen a hitelképességünkről, azaz arról, hogy kaphatunk-e hitelt, és ha igen, mekkora összeget.

Milyen célra igényelhető a fix 2,5%-os hitel?

A korábbi szakaszokhoz képest fájdalmas változás, hogy a Növekedési Hitel kizárólag beruházási célra vehető igénybe, ide értve a lízinget is. Nincs forgóeszköz-finanszírozás, nincs faktorálás, és sajnos a részesedésvásárlás finanszírozásának lehetősége is kikerült a mostani programból.

A finanszírozható beruházási célok ingatlanok és járművek esetén részletesen szabályozottak, ezért érdemes előzetesen utánajárni, hogy az elképzelt beruházási cél belefér-e az NHP kereteibe.

A Bankmonitor új Növekedési Hitel kalkulátorával könnyen megnézheti, hogy az Ön vállalkozása vehet-e fel Növekedési Hitelt a kiválasztott beruházási célra: