Pleva György az M1 aktuális csatorna vendégeként elmondta, hogy a lejárt szavatosságú élelmiszerek árusítása a leggyakoribb probléma, amellyel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai az ellenőrzések során találkoznak.

A hivatal élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója a gyakori szabálytalanságok közé sorolta a nyomon követhetetlen élelmiszerek forgalmazását, de emellett még minőséghibák is rendszeresen előfordulnak.

Pleva György szerint problémák ugyan továbbra is vannak, lassú javulás mégis tapasztalható ezen a téren. Ez pedig annak köszönhető, hogy a vállalkozók egyre jobbjobban megismerik a szabályokat, illetve számítanak az ellenőrzésekre is.

Idén az országos tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzési sorozat március 25-től a húsvéti ünnepek végéig, április 22-ig tart. Az országos akció során a szakemberek a hagyományosan népszerű árukat, többek között a sonka, tojás, bor, édesség, valamint szezonális zöldség- és gyümölcstermékeket ellenőrzik – hangzott el a műsorban.

(NT)