A megengedett határérték háromszorosát tartalmazza gluténból egy német cég „gluténmentesnek” hirdetett gabonamorzsája. A termékből korábban Magyarországra is érkezett.

Magas glutén tartalom miatt a német Dennree GmbH cég kivonta a forgalomból egy „gluténmentesnek” jelölt gabonamorzsa termékét, amelyből Magyarországra is szállítottak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A magyar szervezet az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesült a riasztásról és elindította az ellenőrzést a magyar forgalmazónál.

A Karl-Otto WERZ Natturkornmuhle GmbH által gyárott, Werz naturkorn mühle márkanevű, „gluténmentesnek” jelölt gabonamorzsában kilogrammonként 60,6  milligramm glutén tartalmat mértek. A gluténérzékenységben szenvedőknél a termék fogyasztása ezért egészségügyi panaszokat okozhat – hívja fel a figyelmet a Nébih.

A gluténérzékenység, melyet más néven cöliákiának vagy lisztérzékenységnek is neveznek egy autoimmun betegség, melynek kiváltó tényezője a gabonafélékben található fehérje, a glutén. Kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak. A betegség a vékonybél nyálkahártyájának elváltozásával jár, amely felszívódási problémákhoz vezet. Tünetei főleg emésztőrendszeri tünetek, például hányás, hasmenés, bélbántalom, puffadás, gyomor és bélhurut lehetnek.

Kezelésének eddig ismert egyetlen módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amely kizárja a búza, a rozs és az árpa fogyasztását. Egyes gluténérzékenyek képesek lehetnek tolerálni egy adott, korlátozott tartományon belül különböző, kis mennyiségű glutént. A vonatkozó uniós rendelet alapján a „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható egy terméken, ha az élelmiszer a végső vásárlónak értékesített formájában legfeljebb kilogrammonként 20 milligramm glutént tartalmaz.