Az MKIK GVI konjunktúramutatója 2019 áprilisában 58 ponton állt, ami az adatfelvétel kezdete, 1998 óta a legmagasabb mért érték. A budapesti cégek különösen optimistán tekintenek a jövőbe.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató intézete (MKIK GVI) 2817 vállalkozás – közte 395 budapesti cég – vezetőjét kérdezte meg a várakozásairól.

A vállalkozások továbbra is nagyon kedvezőnek ítélik meg az üzleti klímát, a 2017 októbere óta tartó javuló tendencia tovább folytatódott. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a jövőbeni üzleti helyzettel kapcsolatos várakozások az elmúlt fél évben folyamatosan javultak. Mindeközben a bizonytalansági mutató értéke 1 ponttal, 36 pontra csökkent, ami azt jelenti, hogy a magyar vállalkozások egységesebben ítélik jónak a kilátásaikat.

A fővárosi vállalkozások 60 pontos konjunktúramutatója azt jelzi, hogy bizakodóbbak a jövővel kapcsolatban, mint az országos átlag (58 pont), illetve mint a közép-magyarországi régió cégei (57 pont).

Országos szinten a döntően vagy részben külföldi tulajdonban lévő, az exportorientált, illetve az 50 főnél nagyobb méretű cégek üzleti várakozásai a legkedvezőbbek. Ágazatok szerint az ipari, az építőipari, valamint a kereskedelmi cégek továbbra is a szolgáltatóknál pozitívabban értékelik várakozásaikat, viszont leginkább az egyéb gazdasági szolgáltatások területén tevékenykedő cégek váltak optimistábbakká 2018 októberéhez képest.

Budapesten az ipari cégek, illetve az 50–249 fő közötti vállalatok számoltak be a legpozitívabb várakozásokról, míg az, hogy a vállalkozás exportál-e, nem befolyásolta a helyzetértékelést.