Júniusban ismét csúcsot döntött a GKI konjunktúraindexe. A felmérés szerint az üzleti várakozások megközelítették februári csúcspontjukat, s a fogyasztóiak sem sokkal maradtak el eddigi tetőpontjuktól.

Az üzleti szférán belül júniusban az ipar kivételével minden ágazat optimistább lett, az építőipari bizalmi index pedig egyenesen új historikus csúcspontjára emelkedett – derül ki a GKI által, az EU támogatásával végzett felmérésből. Az ipari bizalmi index némi csökkenése májusi csúcspontjához képest következett be.

Ebben az elmúlt és a következő időszak termelésének, valamint a rendelésállománynak – ezen belül az exportrendeléseknek – a romló megítélése egyaránt szerepet játszott. Csak a készletekről alkotott vélemény lett valamivel jobb.

Az építőipari bizalmi index júniusban csak minimálisan emelkedett, de ezzel is új csúcsára jutott. A mélyépítő cégek kilátásai javultak, a magasépítőké valamelyest romlottak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség enyhén növekedett, a rendelésállomány értékelése viszont valamelyest kedvezőtlenebbé vált.

A kereskedelmi bizalmi index februári maximuma után három hónapon át romlott, de júniusban csaknem újra elérte februári szintjét. Az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése számottevően javult, a készleteké viszont rosszabb lett.

A szolgáltatói bizalmi index a májusi zuhanás után emelkedett, de nem érte el áprilisi történelmi csúcsát. Javult az általános üzletmenet megítélése, jobbak lettek a forgalmi várakozások is.

A foglalkoztatási hajlandóság az iparban gyengült, a kereskedelemben, a szolgáltató szektorban és főleg az építőiparban erősödött, a lakosság munkanélküliségtől való félelme pedig még soha nem volt ilyen alacsony. Az áremelési törekvés az ipari és szolgáltató vállalatok körében kissé visszafogottabb, az építőiparban és főleg a kereskedelemben markánsabb lett.

Minimálisan, de tovább erősödött a fogyasztók inflációs várakozása. Szinte minden ágazatban látványosan rosszabb lett a magyar gazdaság perspektívájáról alkotott vélemény, a kereskedelemben és a fogyasztók körében – ahol erre már májusban sor került – viszont némi javulás volt tapasztalható.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke júniusban a májusi romlás után, annál kisebb mértékben, de javulni tudott, s nem sokkal maradt el áprilisi, illetve 16 évvel ezelőtti csúcsától. A lakosság saját pénzügyi helyzetét és jövőbeli megtakarítási képességét is kissé jobbnak látta, mint egy hónappal ezelőtt.

Ez utóbbi 16 éve nem volt ilyen kedvező, mint jelenleg. Kedvezőbbnek látták az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is.