Eddig nem látott optimizmus lett úrrá a hazai kkv-szektoron. A kiemelkedő hangulatjavulás leginkább annak köszönhető, hogy a cégek csökkenő közterhekre, vállalkozásbarát gazdaságpolitikára és javuló pénzügyi eredményekre számítanak a következő egy év során.

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) következő egy évre vonatkozó várakozásait 2004 óta jelző K&H kkv bizalmi index elérte történelmi csúcspontját: 7 pontos emelkedést követően jelenleg 17 ponton áll. A vállalkozások láthatóan optimisták a kormányzat gazdaságpolitikáját illetően, ugyanis a választások után készült felmérés eredménye szerint a K&H kkv bizalmi index 14 éves rekordot ért el.

Az eddig nem látott optimizmus fő mozgatórugója a közterhekre vonatkozó pozitív várakozások, de a kormányzati gazdaságpolitikával és saját pénzügyeik alakulásával kapcsolatban is derűlátóbbak lettek a cégek – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Az index emelkedése főként annak köszönhető, hogy a vállalkozások az őket érintő közterhekkel kapcsolatban pozitív irányú változásra számítanak: 20-ról 34 százalékra ugrott azon cégek aránya, amelyek alacsonyabb adókkal és járulékokkal terveznek a következő egy év során. A közterhek kedvező alakulása mellett a kormányzat intézkedéseivel kapcsolatban is derűlátók a kkv-k: a többség szerint (69 százalék) semleges vagy vállalkozásbarát lesz a következő egy évi gazdaságpolitika a cég működésére nézve.

A vállalkozások a pénzügyeikben is kismértékű javulásra számítanak: jelenleg 9 százalékos árbevétel és 6 százalékos profitnövekedést várnak a cégek az előttünk álló egy évben, szemben az előző negyedévi 8 százalékos és 5 százalékos várt növekedéssel.

A bizalom minden árbevétel-kategóriában és ágazatban erősödött, ráadásul – a kereskedelmi szektort kivéve – mindenhol történelmi maximumokról beszélhetünk. Szokásos módon a középvállalkozások hangulata a legjobb (36 pont), a kisvállalkozások bizalma jelenleg 22 ponton áll, és a mikrovállalkozások is kezdenek felzárkózni (9 pont).

Az ágazatok közül jelenleg az agrárium a legbizakodóbb (38 pont), a szolgáltató és ipari szektor hangulata szinte azonos (21 pont és 20 pont), míg a kereskedelmi szektor ennél jóval szerényebb várakozásokkal tekint a jövőbe (4 pont).