Megtévesztő és hiányos tájékoztatást nyújtott az USA nyugati part és a legszebb nemzeti parkok elnevezésű körutazásával kapcsolatban az Unitravel. Az utazásszervezőt ezért 1,6 millió forintra bírságolta a GVH.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Unitravel Utazásszervező Kft. megtévesztette a fogyasztókat az USA nyugati part és a legszebb nemzeti parkok elnevezésű körutazásáról szóló, a 2014-es és a 2015-ös katalógusában, valamint a honlapján közzétett tájékoztatásaival – derül ki a GVH közleményéből.

Az utazásszervező kényelmes terepjáró dzsippel tehető utazást ígért, azonban e járműveket egyes, önkéntesen jelentkező, illetve esetlegesen kiválasztott utasoknak kellett vezetniük, rotációs vagy egyéb, a reklámok alapján előre nem látható módon. Az Unitravel hamisan ígérte, hogy az ár tartalmazza a nemzeti parki belépőket, hiszen a programban szereplő és szükségszerűen meglátogatott állami és indián közösségek által fenntartott parkok belépőjegyeit nem számította az árba. A cég azt ígérte, hogy az ár tartalmazza a reggelit a szállásokon, miközben azt is hirdette, hogy külön fizetendő reggelik is vannak, illetve ténylegesen fizetnie kellett az utasoknak a reggeliért vagy csak a reggeli italt tartalmazta az ár.

A GVH az Unitravelre kirótt bírság kiszabásakor az utazások értékesítéséből származó árbevételéből (annak öt százalékából) indult ki. A hivatal súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a vállalkozás az ágazati szabályokkal ellentétes gyakorlatot folytatott. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor, hogy az Unitravel módosította kereskedelmi gyakorlatát az eljárás indulását követően, azaz kiegészítette és pontosította katalógusát, valamint honlapját a hiányzó információkkal; utalt arra a honlapján, hogy a helyi indián közösség felügyelete alatt álló parkok belépőiért külön kell fizetni.

A GVH az elmúlt időszakban több versenyfelügyeleti eljárást is indított az egyes utazásszervező cégek megtévesztő ígéretei miatt. A versenyhivatal ezzel kapcsolatban figyelemfelhívó tájékoztatást is közzétett, amely a honlapján ITT olvasható. A GVH Gondolja Végig Higgadtan elnevezésű kampányának további tájékoztatói a Gondolja Végig Higgadtan menüpont alatt olvashatók.