Telefonos szöveges üzenetben mondhatnak véleményt Romániában a páciensek a kórházak minőségéről, illetve arról, hogy az alkalmazottak közül bárki kért-e tőlük csúszópénzt.

Az új, egyelőre kísérleti projektként az ország öt egészségügyi intézményében elindított rendszerről Vlad Voiculescu román egészségügyi miniszter számolt be – írja a Krónika.

Mint kifejtette: amikor a páciensek kijelentkeznek a kórházból, szöveges üzenetet kapnak, amelyben rákérdeznek arra, hogyan értékelik kezelésüket, ellátásukat. A kérdésekre SMS-ben és online is lehet válaszolni. A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy mandátuma lejárta előtt az ország mindegyik kórházában bevezetik a programot.

„Alig néhány kérdés lesz, tíznél nem több, a válaszokból pedig általános képet kapunk arról, hogy milyen ellátásban részesült a páciens, mennyire elégedett a körülményekkel” – magyarázta Voiculescu.

Arra a felvetésre, hogy az üzenetben a csúszópénzről is érdeklődik-e majd a minisztérium, a tárcavezető úgy fogalmazott: „az alkalmazottak becsületességére” vonatkozó kérdéseket is feltesznek. Voiculescu arra is kitért: ő soha nem adott kenőpénzt a kórházi ellátásért, és ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy bűncselekménynek számít, ha valaki egy borítéktól teszi függővé a szolgáltatás biztosítását.