A Balaton parti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) szeretné elérni, hogy az üdülőrégió üzletei az adventi időszak helyett nyáron tarthassanak nyitva – mondta Balassa Balázs, a BSZ elnöke Tihanyban, a szervezet közgyűlésén.

A szövetség célja, hogy elérjék: a balatoni üzletek az adventi időszak helyett nyáron, és a jogszabályban megengedett 5 helyett 8 választott vasárnap tarthassanak nyitva, mivel ezzel megoldódna a nyári főszezon kiszolgálása. A BSZ szeretné elérni továbbá, hogy a 200 négyzetméternél kisebb üzletekben alkalmazottakat is bevonhassanak a hétvégi munkába, megfelelő túlóradíjak ellenében. 
Minderről tárgyalásokat folytatnak az illetékes minisztériummal.

A szövetség elnöke tájékoztatta a közgyűlést arról, hogy megvizsgálták annak lehetőségét, hol lehetne a Balatonban a kutyatulajdonosoknak együtt fürödniük kedvenceikkel a kijelölt strandokon, de sem az ÁNTSZ előírásai, sem egyéb jogszabályok nem teszik ezt lehetővé.

A balatoni horgászturizmusban óriási lehetőségek rejlenek, de a feltételek nem biztosítottak ennek kiaknázásához – hívta fel a figyelmet Balassa Balázs. A tóparti önkormányzatok között felmérést végeztek arról, hogy melyikük támogatja a bojlis horgászatot (Fogd ki és engedd vissza!) a saját üzemeltetésű strandszakaszain. A 14 választ adó településből csak négy támogatta, hét – köztük a két legnagyobb: Siófok és Balatonfüred – egyáltalán nem, három pedig csak horgászversenyeken látná szívesen a bojlis horgászokat.

MTI