Az intézményi és a lakossági befektetői körben is eredményes volt a Shopper Park Plus Zrt. (SPP) részvényeinek jegyzése, az érdeklődő intézményi befektetők csaknem 78, a lakosság 67 százalékkal jegyezte túl a részvényeket; ezzel lehetővé válik az első euróalapú bevezetés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) – közölte az SPP-ben egy leányvállalaton keresztül részesedéssel rendelkező befektetési alapot kezelő Adventum.

A tájékoztatás szerint a 18 kiskereskedelmi egységből álló ingatlanportfóliót tulajdonló szabályozott ingatlanbefektetési előtársaság (szie) részvényeivel várhatóan november második felétől lehet majd kereskedni a BÉT prémium kategóriájában.

A lakossági befektetők 1 669 029 részvényt jegyeztek le az október 9. és 20. közötti jegyzési időszakban. Az SPP a forgalmazókkal történt előzetes egyeztetést követően a részvények kibocsátási árát a beérkezett intézményi ajánlatok alapján minden befektető számára egységesen 10,8 euróban határozta meg. Az ársáv 11,5 eurós felső értéke és a 10,8 eurós végleges kibocsátási ár különbözetét a lakossági befektetők részére a jegyzési eljárás lezártát követő hét napon belül visszatérítik a forgalmazóknál vezetett fizetési számlára.

Az intézményi befektetők 1 776 589 részvényre tettek ajánlatot. Az SPP végül 3 445 618 új részvényt allokált, ami alapján 37,21 millió euró értékű tőkeemelést tervez – közölték.

Bárány Kristóf, az Adventum alapító partnere kifejtette: a tőkepiaci megjelenés még átláthatóbbá teszi az SPP működését, miközben az elérni kívánt szabályozott ingatlanbefektetési társaság (szit) forma jelentős adóelőnyöket is hordoz a kibocsátó számára, illetve közvetetten a részvényeseknek.

A jelenleg 4 csehországi és 14 magyarországi kiskereskedelmi ingatlanban összesen több mint 320 ezer négyzetméter bruttó bérelhető területtel rendelkező, átlagosan 95 százalék feletti kihasználtsági rátát felmutató SPP hosszabb távú célja, hogy a kelet-közép-európai régió jelentős retail park portfólió tulajdonosává és üzemeltetőjévé váljon.

(Forrás: MTI)